Публикация

БЛС настоява за еднодневни хоспитализации и средно 25% увеличение на клиничните пътеки

БЛС настоява за еднодневни хоспитализации и средно 25% увеличение на клиничните пътеки

За масово въвеждане на еднодневните хоспитализации и за 25% увеличение на цените на клиничните пътеки настояват от Българския лекарски съюз.


„Един от примерите за по-ефективно използване на средствата за болнично лечение е масово въвеждане на еднодневната хоспитализация за пациенти. Знаем, че за щастие

80% от заболяванията не се нуждаят от пролежавания

достатъчно е да се извърши процедурата или изследването и целта се постига в един ден. Това е правилният път - висококвалифицирана помощ в рамките на един ден“, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, пред БНТ.


„Тази година през бюджета на НЗОК в болнична помощ ще бъдат изплатени повече в сравнение с 2023 г. 460 млн. лева по бюджет и още 168 млн. лева към края на годината, които ни се полагат от резерва на касата. Въпросът е как тези пари ще достигнат до болниците, дали през повече пациенти, или през повишение на цените“, изтъкна д-р Маджаров.


Според него болниците в страната са в различно финансово състояние, но „общата картинка е трагична от гледна точка на заплащането на труда на медицинските специалисти - лекари и сестри“.

Коментари

Колеги, знаете че по КТД основната заплата на лекар без специалност е 1000 лв.,на лекар със специалност е 1100 лв и т.н.Минималната заплата от 01.01.2024 г.стана 933 е е ли смешно?

Всъщност е 2000 лв за "със специалност" от 2022г. За без-  е 1900 лв. И това е преди инфлацията и актуалната МРЗ, която посочвате.Информацията е от Сайта на МЗ.

Колега, да не сте гледал някой КТД отпреди 5 години .... Не искам да кажа, че актуалният КТД е много добър, време е за нов.

Колко пъти вдигат цените на клиничните пътеки под предлог, че ще отидат за заплати на медицинския персонал, а нашите заплати ( в общинските болници) още не са достигнали заложените в КТД? Защо нищо не се говори за актуализиране на този КТД, който не отчита инфлацията от последните 2 години? БЛС определено не работи за лекарските интереси.

Не пиша шестица на БЛС, но все пак той е единствения фактор, защитаващ интересите на лекарите. При това настоящият екип се справя доста добре в сравнение с предходните. КТД може би ще се актуализира, КП - също, но в момента няма ни министър, ни шефове на НЗОК.  Нека потраем до пролетта.

Към последния абзац бих добавила заплащането и на специалистите от извънболнична помощ- лекари, сестри...ДМС е и средство за умела манипулация и механизъм, позволяващ игра на марионетка с иначе "аналитичните" специалисти.Поздрав!