Публикация

Повече специалисти да правят ултразвукова диагностика по договор с НЗОК

Повече специалисти да правят ултразвукова диагностика по договор с НЗОК

Повече лекари специалисти да правят ултразвукова диагностика на млечна и щитовидна жлеза, както и на простата при мъжете по договор със Здравната каса. Това е едно от предложенията, които отправят от Сдружението на общопрактикуващите лекари в хода на изработващия се в момента анекс към новия Национален рамков договор. От организацията поставят на масата и идеята си от времето на пандемията:

при отсъствие на личния лекар пациентите му да могат да се прегледат при всеки друг колега,

а не само при посочен от него заместник.

 

Заради намаляващия брой на личните лекари у нас, както и необходимостта да отсъстват поради болест или за да си починат, от сдружението предлагат допълнителна възможност за пациентите – да отидат на преглед при избран от тях общопрактикуващ лекар. Председателят д-р Любомир Киров разясни идеята. 

Има колеги, които работят в отдалечени населени места. Няма наблизо – в съседен кабинет или сграда човек, който да поеме това заместване. Това е начин пациентите да имат сигурност, че могат да намерят лекарска помощ, когато е необходимо, така и лекарите да имат възможност по-спокойно да уредят своите отсъствия. Може да потърси всеки от най-близко разположените колеги,

пояснява председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

За хората с хронични заболявания тези лекари да могат да изписват служебни рецепти

Това означава удължаване на срока на съществуващата рецепта с не повече от 30 дни, ако пациентът няма някакви оплаквания. Ако лекарят отсъства, да може да се продължи за такъв кратък срок,

уточнява Киров.

 

За да се насърчи привличането на повече пациенти към годишния профилактичен преглед, от организацията настояват да има единна цена за такъв преглед, а не, както се предвижда за тази година – три различни цени, според процента на обхванатите пациенти. За лекарите, които са успели да прегледат над 60% от тях, Здравната каса ще заплаща по 33 лева на преглед.

 

Има лекари, които правят много малък брой профилактични прегледи. И нулева цена да сложиш, тях това не може да ги притесни, коментира д-р Любомир Киров. Според него е налице "някаква паралогика" в това да се бута цената надолу, за да се поощрят тъкмо тези лични лекари да правят повече профилактични прегледи и ефектът ще се изрази в наказване на тези, които работят. 

 

Д-р Любомир Киров изразява мнение, че извършващите профилактични прегледи над средния за страната брой може

да бъдат "стимулирани, възнаградени допълнително по някакъв начин"

От сдружението на личните лекари предлагат медици от повече специалности да правят профилактичните прегледи при жени и мъже, които са свързани с ехография на млечна и щитовидна жлеза, както и на простатата. Това да е всеки специалист, който има сертификат за работа с апаратура за ултразвукова диагностика, предвижда идеята. Д-р Киров изтъква, че в момента жените в някои населени места трудно си записват час за такова изследване, като профилактика срещу рак на гърдата.

 

И още - от сдружението са против намерението на здравното министерство да осигури достъп на пациентите до личните им здравни досиета, като задължи личните лекари да сдвояват мобилните си устройства с телефоните на пациентите.

Коментари

Това да се прегледат при друг лекар, когато техния отсъства според мен няма да се случи, или процента ще бъде минимален. Причините са многобройни, всеки знае защо, а една от най-честите са конфликтите които възникват, когато им се обяснява кое как е и кое не може.  Следват неоснователни жалби, които институциите не  трябва да  приемат изобщо, тъй  като  са правно недопустими.  Но те не само че ги приемат, ами и след това ги дават на репресивните органи, които пък поради някакви обстоятелства не могат да преследват,  или не знаят как, големите, средните и малки  закононарушители, се занимават с нас, за да имитират дейност. А иначе всичко това, че се защитават лекарите от посегателства, обиди, вандалство отношение е празна работа.  И сам воина е воин, но който не го е изпитал не го знае...

Надявам се все пак, тъй като  сайта улавя много чувствителни теми както за лекарското съсловие така и за политико-социално-икономическата ситуация в България, темите които се повдигат ще имат своя отзвук...