Публикация

Черният шоколад намалява риска от хипертония и образуване на тромби

Черният шоколад намалява риска от хипертония  и образуване на тромби

Проучване, публикувано в списание Scientific Reports, показва, че приемът на черен шоколад може значително да намали риска от есенциална хипертония. Това е първична хипертония, при която причината за повишеното артериално налягане не може да бъде със сигурност установена.

 

Предвид високата заболеваемост и смъртност, свързани със сърдечно-съдовите заболявания, са проведени доста проучвания за идентифициране както на рисковите фактори, така и на превантивните мерки. Някои малки рандомизирани контролирани изследвания показват, че черният шоколад е от полза за здравето на сърдечно-съдовата система. Известно е, че основните три флаваноли, открити в черния шоколад, включително процианидин, катехин и епикатехин, имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

 

В настоящото проучване учените са изследвали причинно-следствената

връзка между приема на черен шоколад и риска от сърдечно-съдови заболявания

Учените от Китай са получили обобщени данни от изследване на целия геном за приема на тъмен шоколад от отдела за интегративна епидемиология на Бристолския университет MRC във Великобритания. Данните включват 64 945 участници от европейски произход. Те идентифицират 21 независими единични нуклеотидни полиморфизма като генетични инструментални променливи за прогнозиране на приема на черен шоколад.

 

Освен това учените са получили обобщени данни за сърдечно-съдови заболявания от различни публично достъпни проучвания за асоцииране на генома. Те синхронизират наборите от данни за прием на тъмен шоколад и сърдечно-съдови заболявания, за да изравнят посоката на алелите на единичните нуклеотидни полиморфизми.

 

След това те анализират данните, за да определят причинно-следствената връзка между генетично предсказания прием на тъмен шоколад и рисковете от 12 сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, предсърдно мъждене, неревматично клапно заболяване, неисхемична кардиопатия, есенциална хипертония, венозен тромбоемболизъм, дълбока венозна тромбоза, инсулт, исхемичен инсулт и преходна исхемична атака.

 

Резултатите от проучването показват, че

консумацията на черен шоколад значително намалява риска от есенциална хипертония

В проучването се наблюдава предполагаема отрицателна връзка между приема на черен шоколад и риска от венозен тромбоемболизъм. Не е открита значима връзка с приема на черен шоколад за другите изследвани сърдечно-съдови заболявания.

 

Наличните доказателства показват, че флаванолите, присъстващи в тъмните шоколади, могат да подобрят ендотелната функция, да насърчат вазодилатацията и да предотвратят агрегацията на тромбоцитите чрез увеличаване на освобождаването на азотен оксид. Известно е също, че флаванолите имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни действия. Смята се, че всички тези дейности на флаванолите са основните фактори, допринасящи за здрава сърдечно-съдова система.

 

Данните за хипертония, използвани в това проучване, включват и случаи на вторична хипертония, която по същество е проява на бъбречно заболяване, бъбречно съдово заболяване и някои ендокринни заболявания на сърдечно-съдовата система. Проучването обаче не изследва никаква причинно-следствена връзка на тези заболявания с приема на черен шоколад. Затова учените съветват хората да не разчитат само на черния шоколад за предотвратяване на есенциална хипертония. По-скоро хората с висок риск от есенциална хипертония могат да заменят нездравословните закуски с черен шоколад, за да подобрят сърдечно-съдовото си здраве.

 

Цялото проучване можете да видите тук

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари