Публикация

Проф. Кантарджиев: Грипът има кратък инкубационен период, обстановката може да се промени коренно за седмица

Проф. Кантарджиев: Грипът има кратък инкубационен период, обстановката може да се промени коренно за седмица

Към момента на 10 000 души у нас са регистрирани 148 случая на грип. В Смолян заболелите са 200 на 10 000. Най-много болни от респираторни заболявания и грип има в Габрово, следван от Бургас и Пазарджик. В София данните са за 84 заразени на 10 000. Данните представи епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в ефира на „Здравей, България”.

 

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от около 350 изследвани проби 57 са с грип АH1, 12 са AH3,

„Има разлика в лечението на различните видове грип. Антигрипните лекарства, които приемаме в първите часове на заболяването, действат до 48 часа. Най-добре от тези медикаменти се повлиява грип А. Епидемията в момента е точно от този щам”, уточни проф. Кантарджиев. По думите му особеност на грипа АH1N1 е, че от него боледуват повече деца.

„Сред децата най-много са аденовирусите, които предизвикват възпаления на носа и гърлото. На второ място е вирусът, който предизвиква бронхиолит” каза още епидемиологът.

 

Проф. Кантарджиев добави, че случаите на заболели едновременно от грип и А и Б са изключения, както и заразените от грип и COVID.

„Няма да бъде изпуснат моментът за въвеждане на грипна ваканция”, категоричен е Кантарджиев.

Той обясни, че грипът се различава останалите респираторни заболявания по краткия инкубационен период. Ето защо за една седмица обстановката може да се промени коренно. Епидемилогът обясни, че ако в една класна стая с 25 деца, в която не се проветрява и има болно едно дете, до 24 часа то ще зарази още пет.

 

Проф. Кантарджиев каза, че месец след прекарано заболяване имунитетът е все още слаб.

 

Според официалните данни случаите на варицела намаляват за сметка на тези на скарлатината- в сравнение с миналата година.

Коментари