Публикация

Проф. Кантарджиев: Тепърва ще се разболяваме от грип в София

Проф. Кантарджиев: Тепърва ще се разболяваме от грип в София

Шест пъти по-голяма е заболеваемостта от сезонния грип в сравнение с коронавируса. Това каза в „Тази сутрин“ проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и съветник по здравните въпроси на Столична община.

 

В София 83 на 10 000 са болните, а средно за страната са 159 на 10 000. Тоест в София тепърва ще се увеличават случаите, допълни той.

"В момента се разпространяват две инфекции – сезонният грип и коронавирусът. Много важен е въпросът какво е съотношението в бройките между двете. От 577 проби горе-долу на един болен от коронавирус имаме шест болни от грип", обясни проф. Кантарджиев.

"Около 70 и повече процента е грип А, а грип В е по-малко от 5%. Това означава, че все още сме далече от края на епидемията, защото започнат ли да се увеличават В-тата при доминиране на А, означава, че идва краят", поясни епидемиологът. 

 

По думите му има две лекарства, които лекуват грипа и те се изписват с рецепта. Може и да се предприеме профилактика с едното от тях. Грип В обаче по-трудно се поддава на двете лекарствени средства.

"Грипът засяга само лигавицата на белия дроб. За два часа вдигаш температура, суха, болезнена кашлица, страх от светлината, болки по ставите и мускулите", припомни симптомите проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари