Публикация

СЗО предупреди за рязък скок на морбили в Европа

СЗО предупреди за рязък скок на морбили в Европа

Между януари и октомври 2023 г. в Европа са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, отколкото през 2022 г., предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), като призова за засилване на имунизационната кампания, предаде АФП, цитирана от DarikNews.

 

Над 42 хиляди случая на морбили е имало на Стария континент през миналата година.

Казахстан и Русия са най-засегнатите държави

като всяка от тях има повече от 10 000 случая, 70% от заболелите не са били ваксинирани. Със 183 случая Великобритания е западноевропейската държава, в която възобновяването на болестта, считана за ликвидирана през 2021 г., е най-очевидно.

"В региона наблюдаваме не само 30-кратно увеличение на случаите на морбили, но и почти 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с морбили. Това е обезпокоително", заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге.

 

"Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването на инфекцията и да се предотврати по-нататъшното ѝ разпространение", добави той.

 

Възобновяването на това силно заразно вирусно заболяване, което може да доведе до фатални усложнения и се разпространява по въздушен път, се дължи на спада в обхвата на ваксинацията през годините на COVID-19.

 

Според СЗО повече от 1,8 млн. бебета в региона не са били ваксинирани срещу морбили в периода 2020-2022 г.

Коментари