Публикация

България е домакин на Годишната среща на Европейския меланомен регистър

България е домакин на Годишната среща на Европейския меланомен регистър

Страната ни е домакин на 8-та Годишна среща на ръководството на Европейския меланомен регистър EUMelaReg, която се провежда днес и утре в София. Двудневният форум събра повече от 40 водещи онколози и специалисти от цяла Европа, представители на страните-участници в най-голямата специализирана платформа за меланомно болни пациенти в света. България е представена от д-р Гергана Шаламанова – председател на Българската асоциация по дермато-онкология, д-р Ива Гаврилова, д.м. – секретар на БАДО и главен координатор на регистъра за България и д-р Александър Герасимов от УС на асоциацията.  

Форумът ще разгледа резултатите от работата на регистъра и постиженията на държавите-членки

по действащи проекти в рамките на организацията, основани на систематизиран опит от огромна база данни от регистрации и проведени научни изследвания. Д-р Ива Гаврилова ще представи работата по международен  проект, посветен на фертилното съхраняване и анализ, включен в научната програма по нейно предложение. Координаторите на страните-участници ще обсъдят и планират бъдещи проекти на ЕUMelaReg, насочени към подобряване на лечението на малигнен меланом в напреднал стадий и развитие на онкологичната медицина в глобален мащаб. 
 
Към момента в Европейския меланомен регистър членуват 17 държави. Базата данни включва анонимно и в криптиран вид данни от лечението на 14 590 случая на меланом от II-ри до  IV-ти стадий, от които над 800 са случаите от България.  
 
Страната ни се присъедини към регистъра в началото на 2021 г. по инициатива на Българската асоциация по дермато-онкология и изгради българска регистрационна мрежа BGMElaREg, която обхваща всички онкологични здравни заведения в страната.

„Зад този проект стои много човешки труд с ръчно вписване на кодирани и анонимни подробни данни от лечебния процес, като с тях можем не само да представим възможностите на специалистите  у нас да лекуват меланом, но и резултатите, които постигаме в борбата с това заболяване“, каза д-р Гаврилова, координатор на регистъра за България. По думите й за хората, диагностицирани с меланом, BGMelaReg означава повече възможности за лечение. „Доказвайки нивото на онкологичната медицина у нас, отваряме врати за повече клинични проучвания, в които да бъде включвана страната ни и повече международни проекти. Гордея се с резултатите, които постигнахме и с целия екип, който изградихме“, подчерта д-р Гаврилова. 
 

Коментари