Публикация

Забраната за износ на инсулини се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулини се удължава с още месец

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с която се забранява износът на определени групи лекарства до 29 февруари 2024 г. Това са инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Министър Хинков забрани износа на 2 ноември 2023 г.

На 2 ноември поради зачестили сигнали за липсата на тези медикаменти в аптечната мрежа, министър Хинков забрани износът им със срок до 31 декември 2023 г. След това бе издадена нова забрана за износ до 31 януари 2024 г. След извършен анализ на актуалната ситуация с наличността на гореспоменатите групи лекарствени продукти, е взето решение за издаване на настоящата заповед, която

влиза в сила от утре – 1 февруари и ще важи до края на месеца 

За целта Министерството на здравеопазването изиска информация за вноса и износа на лекарствените продукти, предмет на настоящата заповед от Министерството на финансите, Агенция „Митници" и Националната агенция за приходите. 

 

Информация е изискана също от Изпълнителната агенция по лекарствата – относно наличните количества лекарствени продукти, обект на забраната за износ и от Регионалните здравни инспекции

за резултати от извършени проверки в аптеки от „открит тип" относно наличността

от лекарствени продукти, като в обхвата на проверките попадат единични аптеки и верижни структури, както в големи, така и по-малки населени места.

 

От „Информационно обслужване" АД също е изискана справка от Националната здравноинформационна система, относно предписаните и отпуснатите количества от лекарствените продукти обект на забрана за износ за последните два месеца.

Коментари