Публикация

Грипът започва да отстъпва

Грипът започва да отстъпва

Грипът започва да отстъпва. След като миналата седмица половин България беше в епидемия - от тази се отчита спад в броя на болните, сочат официалните данни, цитирани от БТВ.

 

При средно 196 болни на 10 хиляди души - през изминалата седмица броят им е намалял до 173-ма на 10 хиляди, което спад с около 12 на сто.

 

В София-област, която миналата седмица беше рекордьор по брой болни, случаите на грип са намалели с около 30 на сто и в момента те са 310 на 10 хиляди души.

 

В Габрово също се отчита спад - от 372-а на 286 на 10 хиляди.

 

Подобна е ситуацията и в Бургас, където днес щабът реши да не удължава епидемията. Случаите на грип са най-малко в Разград и в столицата.

В повечето области ситуацията се подобрява

но от утре - Сливен ще бъде в грипна епидемия. Мерките се удължават във Велико Търново, частично - и във Варна.

 

Все още най-много болни има при децата до 4 години и тези в ученическа възраст.

 

Но от Министерството на образованието заявиха - междусрочната ваканция няма да бъде удължавана. При нужда - могат да се предприемат мерки по места.

 

Преди повече от седмица, 10-годишната дъщеря на Християн Кънчев се разболява. Днес отново са пред лекарския кабинет.

„Детето преди дестина дена имаше оплаквания, болеше я гърло... Аз работя с хора и виждам, че има много сериозна заболеваемост както при децата, така и при по-възрастните“, казва той.

А личните лекари усещат бум на болни пред кабинетите си от седмици.

„Все повече са болните. В училищна, в детска възраст, цели семейства боледуват.  Аз днес очаквам между 50-70 заболели, като те са предимно с остра патология“, казва д-р Деница Дасколова.

Но вече се отчита спад в броя на болните.

„В София-град няма да има обявяване на епидемия. В София-област са по-високи данните, но там зависи от МОН дали ще е онлайн обучението. Но като цяло има данни, че се пречупва върха“, коментира здравният министър проф. Христо Хинков.

Тенденцията е такава в повечето области у нас. В Бургас учениците се връщат в класните стаи от сряда, когато приключва грипната ваканция.

„По хора са се прегледали, по-малко хора са имали нужда от болнична помощ и са регистрирани като такива заболели. Ще бъде засилен филтърът, ще има проветряване, увеличена кратност на дезинфекцията и не допускане на болни деца на училище", казва д-р Мирослава Киселкова.

Но семейство Славови, които имат първокласник и 4-месечно бебе, мислят, че връщането на децата в училище е прибързано.

 

До края на март ще се следи ежедневно колко са болните ученици.

Коментари