Публикация

От асоциация „Лимфедем“ обявяват национална кампания „Търсим се!“

От асоциация „Лимфедем“ обявяват национална кампания „Търсим се!“

Разпространението на лимфедем у нас се подценява, а в световен мащаб се говори за скрита пандемия. Близо 200 хил. души в България са в безизходица поради липса на специалисти и адекватна грижа, изтъкват от асоциация „Лимфедем“.


По повод Световния ден на лимфедема - 6 март, от българската пациентска асоциация „Лимфедем“ обявяват национална кампания „Търсим се!“.

Целта на инициативата

е да открие и обедини страдащите от това заболяване, за да се борят заедно за по-качествен живот, както и да настояват пред здравните власти да признаят социалната му значимост, посочват от организацията.

Лимфедемът е хроничен оток

поради задържане на лимфна течност в тъканите. Той прогресира и е нелечим. Управлението и контролът над него е труден, продължителен и скъп процес. Оставен без адекватна грижа, лимфедемът може да се превърне в животозастрашаващо състояние. Страдащите от лимфедем го придобиват вследствие на вродено заболяване, лечение на онкологично заболяване и физически травми. Пациентите са с различна възраст и пол, децата също не са пощадени.


Докато в световен мащаб все повече се обръща внимание на тази огромна пациентска група, в България тя е невидима.

Хората с лимфедем често остават недиагностицирани

поради липса на обучени специалисти и специализирани центрове, няма клинични пътеки, не се поемат и разходите за специални облекла. С прогресиране на заболяването, пациентите са изложени на риск от инвалидизация и социална изолация, изтъкват от асоциация „Лимфедем“.

БА „Лимфедем“

е създадена през 2019 г. като отговор на спешната нужда на пациентите с лимфедем от промяна. Освен дейността си на местно ниво тя е активен член на Международната рамка по лимфедем (ILF), която обединява усилията на водещите специалисти в света на лимфологията с цел подобряване качеството на живот на пациентите. Член е и на групата за на Европейските пациентски асоциации по лимфедем.


Мисията на асоциацията е да осигури подкрепа и информация за пациентите и техните семейства, както и да защитава техните права пред българските власти.
Ако имате лимфедем, или близък с лимфедем, можете да подкрепите каузата и да станете член чрез уебсайта https://lymphoedema-bg.org или затворената пациентска ФБ група БА „Лимфедем“ https://www.facebook.com/groups/425458138089448.

Коментари