Публикация

Над 500 000 човека със захарен диабет в България се нуждаят от специализирана подиатрична грижа – интервю с д-р Румен Богданов – подиатър в МЦ ЛОРА

Над 500 000 човека със захарен диабет в България се нуждаят от специализирана подиатрична грижа –   интервю с д-р Румен Богданов – подиатър в МЦ ЛОРА

Д-р Богданов е специалист по подиатрична медицина в София, който завежда единствения в България специализиран кабинет за диагностика, профилактика и лечение на усложнено диабетно стъпало. Благодарение на придобитата квалификация в чужбина и на 28-годишния си опит в лечението на хора със захарен диабет, той е разработил собствена програма за профилактика, диагностика и лечение на усложнено диабетно стъпало.

Член е на Българската асоциация за лечение на рани, Българската асоциация Диабет и председател на Българската асоциация за профилактика и лечение на диабетно стъпало.


Д-р Богданов, какво значи подиатрия?
Подиатрията е иновативна медицинска специалност, която лекува заболяванията на глезените и стъпалата на човешките крака. Терминът „подиатрия“ идва от гръцки език и означава „наука за крака“. Подиатрията е свързана тясно и работи съвместно с ортопедията, ендокринологията, дерматологията, съдовата, гнойната хирургия и с неврологията.
Подиатърът лекува деформации на стъпалата, инфекции, облекчава болката и профилактира болести и увреждания на ходилата, глезените и долните крайници.


Кое е най-разпространеното увреждане, с което се сблъсквате?
Диабетното стъпало е увреждането, което нанася най-много, най-невъзвратими щети и води до тежки инвалидизации на пациентите. Разстройващото е, че ако има адекватни грижа и обучение за тези пациенти, много от тях биха спасили пръстите, крайниците си и биха водили нормален живот.


Какво представлява диабетното стъпало?
Това заболяване е пряко свързано с с травмата върху здравето, която диабетът причинява. При диабета се получава увреждане на нервите и кръвоносните съдове на долните крайници, което понякога води до гангрена на тъканите на стъпалото, като обикновено процесът започва от пръстите. Пациентът започва да усеща изтръпване, мравучкане по кожата, болки. Болката може да е постоянна, но може да е и стрелкаща – наподобяваща леки токови вълни. Диабетното стъпало е тежко усложнение на захарния диабет и често води образуване на невропатни и невроисхемични рани които са трудни и специфични за лечение.
Хората със захарен диабет губят чувството си за повърхностна и дълбока сетивност, те не усещат болка и поради тази причина неглижират проблема. Усложненията, обаче, се развиват бързо, защото имунитетът на човека е сринат от захарния диабет, и затова всяка една рана при ненавременно започнато неправилно лечение може да доведе до тежки увреждания.

Затова и в Америка, и в Западна Европа има отделна медицинска специалност - подиатрия. Там са направени специализирани центрове, които успешно помагат на такива пациенти да не стигат до драматични увреждания. Този подход в лечението по безспорен начин доказва, че тези пациенти, ако се проследяват, се възстановяват много бързо, но е необходима профилактика, обучение на диабетиците и лечение.


Има ли такава специализирана грижа за тях в България?
За съжаление, при регистрирани над 500 000 човека със захарен диабет, в България няма такава специалност. Няма и център, в който да са събрани необходимите специалисти, за да профилактираме хората, да се грижим за тях, да проследяваме състоянието им, за да не се стига до трагични хирургически последици и до съсипване на животи.

В Германия, Англия, Америка – навсякъде по света, такива центрове се занимават с диабетното стъпало. Специалисти от различни области консултират болните в зависимост от състоянието им. А не като тук, където пациентът тича от болница в болница, запазва си часове, търси специалисти и се опитва да влезе в графика им, докато състоянието му стане драматично.

Тези болни искат грижа, постоянна и усърдна. Имам група във Фейсбук с над 2 000 човека с такъв проблем, които се нуждаят от лечение в подобен център. За всичките 28 години, през които лекувам такива хора, нещата не се промениха въпреки постоянните ми усилия. Продължавам да съм сам в битката си за цивилизовано лечение на тези увреждания.

 

Какви са методите, за да се намалят уврежданията?
На първо място – обучение. Човекът с диабет трябва да бъде обучен какво трябва да прави.
Добре е да носи кожени обувки с ток не по висок от 3 сантиметра винаги и на всяко място. Никога не трябва да ходи на бос крак, защото му липсва повърхностна и дълбока сетивност и лесно може да се нарани, без да усети.

Дори на морето е нужно да обува специализирани обувки за плажа, за да избегне нараняване от камъче, порязване от мида или убождане от нещо остро на пясъка, което може да му създаде жестоки проблеми.

Хората вечер трябва да оглеждат краката си внимателно с помощта на огледало, като обръщат специално внимание на местата между пръстите. Ако те сами не могат, е хубаво някой близък да им помага. Всяко необичайно изменение – цепнатина, петънце, издутина, веднага трябва да ги заведе при лекаря.

Пет години след началото на диабета започва да се уврежда потната секреция. Кожата на краката става суха, започва да се появява хиперкератоза, омазоляват се точките с най-голям натиск. Трябва задължително да се хидратират краката с подходящи кремове, като се избягват местата между пръстите, за да не се образуват гъбички.

Ако има и най-незначителна рана, краката в никакъв случай не се киснат в смрадлика или калиев хиперманганат, както масово ги съветват. Защото това е най-бързият начин да си направят влажна гангрена. И днес имам една такава пациентка, която за съжаление ще загуби три от пръстите си.

 

Как пациентите, които имат нужда, могат да се свържат с Вас?
На телефоните на МЦ ЛОРА могат да си запишат час или директно online на superdoc.bg. Надявам се да помогнем на възможно най-много хора, които се борят с този проблем.

Коментари