Публикация

Почина проф. д-р Иван Ценев – доайенът на българската, европейската и световната отоларингология

Почина проф. д-р Иван Ценев – доайенът на българската, европейската и световната отоларингология

На 90-годишна възраст ни напусна едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология – проф. д-р Иван Ценев. С името му са свързани редица постижения в българската медицинска наука, като най-яркото от тях е извършената за първи път в България кохлеарна имплантация през 1999 г.


Проф. Ценев беше един от най-известните и уважавани оториноларинголози в страната, като е и един от малкото добре познати в чужбина.


За него може да се каже, че е част от историята на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, на която посвети 59 години от трудовия си път. В Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ той имаше свой кабинет до последния си ден, в който с много любов и отдаденост продължаваше да консултира пациенти и да дава ценни напътствия на по-младите си колеги.

 


Проф. д-р Иван Ценев на неговата 85-годишнина, която той отбеляза с любимите колеги и в болницата, на която посвети почти целия си трудов път.


Преобладаващата част от специалистите по УНГ в България, включително огромна част от началниците на клиники и отделения по УНГ болести в цялата страна, в даден момент от кариерата си са били негови ученици.

По време на многогодишната си практика

проф. Ценев се утвърждава като абсолютен авторитет в областта на оториноларингологията

поливалентен хирург и диагностик на световно ниво.


Проф. д-р Иван Ценев е роден в София, където завършва медицина. От 1960 г. работи последователно като участъков лекар в с. Априлово (Търговищко), като ординатор във вътрешно отделение и по съвместителство в УНГ кабинет в гр. Попово. През 1965 г. след конкурс е избран за асистент по патология към ВМИ (Варна) – длъжност, на която остава до началото на 1967 г., когато отново след конкурс е избран за асистент по УНГ болести към бившия ИСУЛ. През 1969 г. полага изпит за придобиване на специалност по патологична анатомия, а през 1972 г. придобива и специалност по оториноларингология. Двете специалности му позволяват да защити кандидатска дисертация през 1976 г. на тема „Хистоморфологични особености на ларингиалните преканцерози“.

 

През 1979 г. е избран за доцент към Катедрата по УНГ болести на МА (София). През 1980 – 1981 г. провежда специализация в бившия Западен Берлин върху тоталната трупна трансплантация на средно ухо под ръководството на Prof. Dr.Ch. Betow, завършваща c труд, които през 1984 г. защитава като докторска дисертация с тема „Хомотрансплантация на проводната система на средното ухо“. През 1985 г. е избран за редовен професор към Катедрата по оториноларингология.

През 1999 г. проф. д-р Иван Ценев извършва за първи път в България кохлеарна имплантация

Има над 1225 научни публикации у нас и в чужбина. Toй участва в създаването на много учебници и монографии. Под негова редакция е преведеният учебник по УНГ болести на проф. Х.-П. Ценер. Автор е на монографията „Клинико-морфологична рино-ларингология“.


Целият екип на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ изказва своите най-искрени съболезнования на семейството на проф. Ценев, който за нас беше учител и пример за професионализъм и човечност.


Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари

Светла памет !

Светла памет!