Публикация

Овладяване на алергичен ринит и хронична идиопатична уртикария с антихистамини второ поколение (съвременни препоръки)

Овладяване на алергичен ринит и хронична идиопатична уртикария с антихистамини второ поколение (съвременни препоръки)

Антихистамините са важна част от терапията при алергичен ринит и уртикария. Хистаминът е основен фактор в биологичните събития, допринасящи за алергична реакция. Освобождава се главно от дегранулация на мастоцитите, която може да бъде или зависима от имуноглобулин (Ig)E, или независима от IgE, и след това може да се свърже с хистаминовите рецептори (H1R - H4R ) , експресирани върху различни тъкани и клетки.

 

Н1 антихистамините блокират провъзпалителните действия на хистамина , като действат като обратни агонисти за понижаване на Н1 рецептора.  Пероралните антихистамини от второ поколение, които са на пазара от 80-те години на миналия век, имат редица предимства в сравнение с тези от първо поколение. По-новите препарати показват висока селективност на H1 рецепторите, ниска мозъчна пропускливост и по-голяма продължителност на действие. Не се наблюдават странични ефекти като повишена сънливост и влошена концентрация.(1)

 

Научен преглед анализира доказателства от употребата на антихистамини второ поколение за алергичен ринит и уртикария. Ето някои изводи.

Алергичен ринит – симптоми

Клиничните прояви на алергичен ринит - кихане, назална обструкция и отделяне на слуз, са причинени от експозиция на алерген при сенсибилизирани атопични индивиди и имунологична каскада, медиирана от IgE. Тази каскада може да бъде разделена на реакции в ранен стадий (настъпва в рамките на минути) и реакции в късен стадий (настъпва в рамките на 4 до 8 часа).

 

Големи проучвания и последващи мета-анализи са установили безопасността и ефикасността на антихистамините от второ поколение. През 2007 г. е извършен мета-анализ на рандомизирани, двойно-слепи, контролирани проучвания (RDBCT) за оценка на ефикасността на лоратадин при лечението на алергичен ринит. Общо 13 проучвания и 3108 участници бяха включени в този мета-анализ. Лоратадин се свързва със значително намаляване на общия скор на симптомите (TSS) ( P  = .004), общия скор на назалните симптоми (TNSS) ( P < .001) и запушването на носа ( P  = .005), в сравнение с плацебо. (2) 

 

В допълнение си струва да се спомене, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) класифицира като неседативни препарати лоратадин наред с астемизол, фексофенадин, и терфенадин. Цетиризин се класифицира като седативен.

Натрупват се повече доказателства в подкрепа на употребата на перорални Н1 антихистамини от второ поколение и при деца. През 2021 г. Miligkos et al извършиха систематичен преглед на риска от нежелани реакции при антихистамини от второ поколение при деца под или равни на 12 години в сравнение с антихистамини от първо поколение, монтелукаст или плацебо. Авторите включват 45 проучвания между 1989 и 2017 г. и отбелязват, че антихистамините от второ поколение са по-безопасни и се понасят по-добре. (3)

Антихистамини второ поколение при уртикария

Уртикарията е възпалително дерматологично заболяване, характеризиращо се с обриви, отоци, които могат да бъдат категоризирани като остри или хронични въз основа на продължителността на симптомите. Ако симптомите продължават повече от 6 седмици, уртикарията се счита за хронична.

 

Съществува консенсус, основан на доказателства, че антихистамините от второ поколение Н1 трябва да се използват редовно като първа линия терапия при уртикария (4) 

 

Ето и други препоръки от Международното ръководство на EAACI/GA²LEN/EuroGuiDerm/APAAACI за дефиниция, класификация, диагностика и лечение на уртикария от 2021 г.:

  • Повишаване на дозата на антихистамини от второ поколение Н1 до 4 пъти при пациенти с хронична уртикария, които не се повлияват от стандартно дозирани антихистамини, преди да се обмислят други лечения.
  • Добавяне на омализумаб при пациенти с хронична уртикария, които не се повлияват от високодозови антихистамини H1 от второ поколение
  • Използване на циклоспорин при пациенти с хронична уртикария, които не се повлияват от високи дози от второ поколение Н1 антихистамин и омализумаб. (5)
  • Антихистамините от второ поколение са първа линия терапия за алергичен ринит и уртикария. При анафилаксия и алергична астма антихистамините са допълнителна терапия, която могат да се използва по преценка на лекаря след внимателно разглеждане на симптомите на пациента. Те обаче не трябва да заместват настоящите терапии от първа линия с епинефрин и INCS. Антихистамините обикновено са безопасни и могат да се използват в комбинация с други терапии за по-добро управление на заболяването.

Кларитин® – начин на действие и ефикасност

 

Кларитин® (Claritin) е наложил се вече на пазара антихистаминов лекарствен продукт от второ поколение, който съдържа лоратадин. Лоратадин не преминава през кръвно-мозъчната бариера, което намалява риска от сънливост при спазване на препоръчваната доза. Кларитин® има висок профил на безопасност за прием в допълнение към други лекарства.

 

Началото на действие на Кларитин® е в рамките на един до три часа след консумация, като достига пик между 8 и 12 часа след приема. Лекарството се метаболизира в черния дроб и това налага внимателна преценка, ако се предписва на пациенти с чернодробно заболяване.

 

Изследванията на ефективността на Кларитин® показват положителни резултати, споделя в специална статия за сп. „Форбс“ д-р Аарон Вестрайх (Aaron Westreich), алерголог в Ню Йорк. (6) Рандомизирано, двойно-сляпо проучване наблюдава участниците със сезонен алергичен ринит, поставени последователно на четири вида лечение на алергия: азеластин назален спрей, таблетка лоратадин, таблетка цетиризин и плацебо. Между тестването на различните препарати имало 13-дневна пауза. По време на периода на дозиране, участниците бяха изложени на осемчасов контакт с полен от амброзия, като определеното им лекарство беше приложено два часа след приключване на периода на експозиция. Тези, приемащи таблетка лоратадин, отбелязват значително подобрение на симптомите 75 минути след лечението в сравнение с плацебо групата.

 

 

Кларитин® таблетки е лекарствен продукт продукт без лекарско предписание за възрастни и деца над 6 години с телесно тегло над 30 kg.  Съдържа лоратадин. Преди употреба прочетете листовката.

 

Байер България ЕООД, ул. “Резбарска” 5, 1510 София, България, тел.: 02/ 42 47 280.

 

ИАЛ-16978/15.04.2024;  CH-20240416-76


Източници:

1.    Church MK, Allergy, histamine and antihistamines, Handb Exp Pharmacol. 2017; 241: 321-331

2.    Canonica GW, Tarantini F, Compalati E, Penagos M, Efficacy of desloratadine in the treatment of allergic rhinitis: a meta-analysis of randomized, double-blind, controlled trials. Allergy. 2007; 62: 359-366

3.    Miligkos M, Dakoutrou M, Statha E, Theochari NA, Mavroeidi IA, Pankozidou Ι et al., Newer-generation antihistamines and the risk of adverse events in children: a systematic review. Pediatr Allergy Immunol. 2021; 32: 1533-1558

4.    Zuberbier T, Abdul Latiff AH, Abuzakouk M, Aquilina S, Asero R, Baker D et al. The international EAACI/GA2LEN/EuroGuiDerm/APAAACI guideline for the definition, classification, diagnosis, and management of urticaria. Allergy. 2022; 77: 734-766

5.      Evidence-based use of antihistamines for treatment of allergic conditions, Published: July 28, 2023 DOI:https://doi.org/10.1016/j.anai.2023.07.019  

6.    https://www.forbes.com/health/conditions/allergies/zyrtec-vs-claritin/ 

Прикачени файлове

CredoWeb_BG - BAP2_Claritin_study.pptx

Коментари