Публикация

Умен килим пази възрастните и хората с деменция

Какъв ли щеше да е животът ни без научните постижения? Ето, че сега германски учени разработват изключително умен килим, който ще може да оказва помощ на ходещите по него, в случай че те пострадат.


Изследователи и технолози работят усилено в направлението, което би позволило и на по-възрастните хора да живеят самостоятелно и спокойно зад собствените си четири стени. Именно в тази насока е насърчаваният от федералното министерство за наука и изследвания проект Sens Floor, в превод „чувствителен под”, в който става дума за килим под килима, съобщи Дойче веле.

Има значение по какво ходим...

Чувствителният под е текстилна подложка с интегрирани сензори (32 на квадратен метър), която може да се постави под почти всяко подово покритие. И ако някой мине по килима, съответните данни, добити чрез сензорите, се предават на определен получател. „Получателят е сходен на компютър, който самостоятелно анализира данните”, обяснява Кристине Щрунц от екипа, разработил проекта. Тя отбелязва още, че голямото предимство на тази система при сравнение с камерите за наблюдение се крие в опазването на личната сфера. „Разбира се, че нещо се случва и може да се действа, но не се знае кой точно е преминал и какво е направил”.

Специален софтуер анализира данните и при нужда алармира. Ако например някой падне и не стане отново, ако някой не се вдигне сутринта от леглото или не излезе от банята. Сигналите могат да бъдат отправени към социалните служби, централата за спешна помощ или съседите.

По-малкият вариант на системата с големина до 1,5 квадратни метра е най-подходящ за болните от деменция. Той може да бъде поставен пред кревата или вратата и да сигнализира на помощния персонал кога става пациентът и кога напуска стаята.

От 2012 година на пазара

Интелигентният килим работи на ток и периодически тества сам да не би някой да е изключил щепсела. Засега проектът е в пилотна фаза, но се очаква до края на 2012 г. продуктът да излезе на пазара. Смята се, че той ще получи разпространение най-вече в домовете за възрастни хора и при болните от деменция.

На помощ в беда може да се притече и системата за домашен мониторинг, разработвана също по поръчка на министерството на науката. Тя позволява локализирането на хора и предмети в сградите чрез комбинирани сензори в стаите, отчитащи температурата, движението и осветеността. Те реагират, ако открият нередности в дневния режим на обитателя и предават съобщението на роднините или на „Бърза помощ”. Така може да се получи и информация за наводнения или пожар.

Коментари