Публикация
Комбинирайте полезните храни за по-голям ефект
Учени откриха какъв благоприятен ефект има консумирането на комбинация от храни с противовъзпалителни качества върху здрави хора.
Резултатите от проучването показват, че лошият холестерол е намален с 33%, липидите в кръвта с 14%, кръвното налягане с 8%, а рискът от образуване на кръвни съсиреци с 26%.
Маркерите за възпаление в организма също силно намалели, а паметта и познавателните функции били подобрени.
Резултатите надхвърлят очакванията на учените. Досега не е бил откриван подобен ефект върху здрави индивиди.
В изследването взели участие 44 здрави хора с наднормено тегло на възраст между 50 и 75.
В продължение на четири седмици те яли храни, които се приемат за намаляване на възпаленията в организма - състояние, което води до метаболитен синдром и затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
Тестовата диета е била с високо съдържание на антиоксиданти, храни с нисък гликемичен индекс, мастни киселини, пълнозърнести продукти, пробиотици и фибри.
Мазна риба, ечемик, соев протеин, боровинки, бадеми, канела, оцет и пълнозърнест хляб са примери за такива храни.
Коментари