Публикация

Остеоартрозата не обича чесън

Жените, чиято диета е богата на чесън, лук и праз, имат по-ниски нива на тазобедрена остеоартроза, показва ново проучване.


Британските учени не само подчертават възможните ефекти на храненето като защита срещу остеоартрит, но и демонстрират потенциала за използване на съединения, открити в чесъна, за разработване на нови медикаменти.

Това изследване е първото по рода си, което задълбава в хранителните навици и влиянието, което може да окажат върху развитието и профилактиката на това заболяване.

Остеоартрозата причинява болка и увреждания, които засягат тазобедрената става, коленете и гърба. Засега няма ефективно лечение, освен облекчаване на симптомите и смяна на ставата.
Учените установили, че хората, които консумират здравословни храни, особено от семейство лукови, не е по-малко доказателства за началото на остеоартроза на тазобедрената става.

Лабораторните изследвания на съединенията в чесъна пък показали, че веществото диалил дисулфид ограничава хрущялните увреждания. 
" }-->

Коментари