Публикация

Екстремният спорт и тежкият физически труд - бич за ставите

Д-р Стоян Андреев, ревматолог в „Токуда Болница София”, в интервю за Хелт медия.


Д-р Андреев, какви са най-честите оплаквания, с които пациентите се обръщат към вас?
Оплакванията на хората са много различни, но бих сложил акцента върху дегенеративните ставни заболявания. Те са широкоразпространени и в напредналите си стадии влошават сериозно качеството на живот. По-популярните им наименования са остеоартроза, остеоартрит или просто шипове.

Какво всъщност представляват тези шипове?
Всяка става се състои от кости, мускули, съединителна тъкан и един основен елемент – хрущялна тъкан. Точно хрущялът в основна степен осигурява функционирането на ставата при извършването на движения и при поддържане на опората на тялото. Възрастовото увреждане на този хрущял води до промени и в подлежащата костна тъкан. Тя се травмира и оформя патологични израстъци, които не са характерни за нормалното анатомично устройство на една става. Точно това са шиповете. Те могат да възникнат във всяка става, а не само в гръбначния стълб. Наричат се „шипове” заради характерната си заострена форма, която се вижда при различни видове образни изследвания.

Защо остеоартрозата е толкова често страдание?
На първо място трябва да спомена генетичната предопределеност за развитие на това състояние. Всъщност гените определят главно темповете за развитие на процеса. Клиничната изява на дегенеративните ставни промени започва обикновено след 40-годишната възраст и при различните хора има различна интензивност на процеса. След 60–80-годишна възраст няма човек без артрозни промени.

Кои са другите фактори освен генетичните?
Начинът на живот има сериозно влияние, при това още от ранната детска възраст, а не след като вече ставите са увредени. Оформянето на костите, мускулите и хрущялите при децата е въпрос на правилно отношение от страна на родителите и педагозите. Адекватният хранителен и двигателен режим в ранната възраст е много важен и до голяма степен определя състоянието на опорно-двигателния апарат за десетилетия напред.

Какво е адекватното хранене, което е от полза за костите и ставите?
Става въпрос за доставянето на вещества като хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, цинк, мед, манган, селен, витамин D.

Звучи като таблицата на Менделеев. Има ли ги тези вещества в нормалните храни?
Разбира се. Разнообразното хранене с месо, мляко и млечни произведения, зърнени храни, плодове и зеленчуци осигурява градивните елементи за здраво тяло. Но е много важно всичко да се консумира в естествен и пресен вид. Консервираните храни не са така пълноценни.

Какъв вид спорт и до каква степен е полезен за ставите и кога натоварванията стават по-скоро вредни?
Всички тъкани на опорно-двигателния апарат се кръвоснабдяват и хранят „до поискване”, т.е. когато има движение. Затова спортът е много важен. Движението в ставите е живот за тях. Но става въпрос за движение и спорт за удоволствие. Екстремното спортно натоварване и тежкият физически труд се превръщат в бич за ставите. Стига се до хронично травмиране, макар и незабележимо на пръв поглед. Следва нарушение на биомеханиката в ставата и ускоряване на дегенеративния процес. Претоварване на скелета има и при наднормено тегло. Тогава основно страдат тазобедрените и коленните стави.

Какви са симптомите при остеоартрозата?
Често процесът започва коварно и незабележимо. А когато се явят признаците, се оказва, че нещата са доста напреднали. Един от основните симптоми е болката при движение. Освен това често има скованост на ставата след кратко или по-дълго обездвижване. Много характерна е и сутрешната скованост, но до 30 минути. По-дълга скованост говори за други проблеми. Ограничените движения в дадена става също свидетелстват за остеоартроза. Срещат се крепитации (пукане), подуване и деформации в ставите.

Как се лекува артрозната болест?
Пълно излекуване за съжаление не е възможно. Но лечението забавя процеса, значително облекчава симптомите и подобрява функционалното състояние. Започва се с нестероидни противовъзпалителни средства, но за кратък период. Важен момент от лечението е приемът на хондропротектори. Те укрепват и съхраняват ставния хрущял, защото съдържат всички важни вещества за ставите. Съвременните хондропротектори имат и противоболков, противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Те могат да се приемат продължително, за разлика от нестероидните препарати. Подценяван ефект на комплексните хондропротектори е способността им да подобряват микроциркулацията в ставите. Защото е доказано, че пациентите с изявена атеросклероза обикновено имат и по-тежка остеоартроза.

Коментари