Публикация

Седем златни правила за защита на бъбреците

Бъбреците са сложно устроени органи с много биологични функции в човешкия организъм.


Те регулират течностите в организма, филтрират и секретират метаболити и минерали от кръвта и участват в отделянето им в урината заедно с водата.

Бъбреците оказват значение за регулиране на съдържанието на минерали като калии, натрий, поддържат киселинното равновесие на организма. Те участват в регулацията на артериалното налягане и производството на еритроцити.

За съжаление честотата на хроничните бъбречни заболявания в световен мащаб нараства драматично, като някои я определят като „епидемия“, предупреждават от МЗ.

Бъбречното заболяване  много често  не се диагностицира преди развитието на крайната фаза на бъбречната недостатъчност поради това, че при по-голяма част от болните липсват съществени  клинични оплаквания.

По тази причина много пациенти не подозират, че имат такова заболяване. По-често заболяването се развива бавно, но се проявява в напреднал стадий, когато дори се налага да се използва почистване на кръвта с „изкуствен бъбрек“.

Докато в началните стадии заболяването може да се лекува или поне да се задържи развитието му, то при напреднала бъбречна недостатъчност терапевтичните възможности са крайно ограничени, а този краен стадий на бъбречната функция е свързан с поражения и на други органи като сърце, кости, развитие на анемия и др.

Затова е много важно да се знае, че има няколко евтини и прости теста, които могат да помогнат на лекарите да разпознаят бъбречното заболяване рано. Това са изследването на урината, кръвта и артериалното налягане.

-brr-

Лабораторните тестове изискват взимане на малко количество кръв и урина.  Наличието на белтък в урината е един от най-ранните тестове, които показват наличието на бъбречно заболяване. Ранното диагностициране не само ще ограничи прогресията на бъбречните увреждания, но и ще намали сърдечно-съдовите усложнения, до които се стига в последствие.

Седем златни правила, за да предпазите бъбреците си:

Бъдете активни. Движението помага да се намали артериалното налягане и така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело, това е залегнало в концепцията „Движение за здрави бъбреци“.

Редовно следете кръвната си захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.

Следете артериалното си налягане. Хипертонията може да увреди бъбреците, а при голяма част от болните тя е израз на увреждане на бъбреците. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80, при нива от 129/89 се приема за прехипертония, което налага промяна в начина на живот и диетични ограничение. При стойности от или над 140/90 е необходимо да обсъдите с лекаря си поведението и необходимостта от лечение.

Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. Ограничете приема и на сол. Препоръчителното количество сол дневно е 5-5 гр. или около 1 чаена лъжичка. Ограничете приема на готови храни, не добавяйте сол към храната. По-лесно ще контролирате приема на сол, ако сами приготвяте храната си с пресни продукти.

Не пушете, тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.

Не злоупотребявайте с лекарства. Известно е, че някои широко рекламирани лекарства, каквито са нестероидните противовъзпалителни медикаменти, причиняват бъбречно заболяване

Периодично изследвайте урината си за наличие на белтъци в нея.

Коментари