Публикация

Двойно по-високи стойности на нитрати в биозеленчуците

Почти двойно повече съдържание на нитрати в биосалатата и биодоматите, отколкото в обикновените установи лабораторно изследване, чиито резултати бяха изнесени в предаването „На кафе” по Нова телевизия.


В обикновената маруля, купена от пазар, отчетените нива на нитрати бяха 1200 мг на килограм продукт, за разлика от биомарулята, където тези стойности бяха почти два пъти повече – 2450 мг на килограм. Подобен резултат беше получен и при доматите. Купените от пазара бяха с изключително ниски стойности – около 20 мг., докато отново двойно повече – около 40 мг. беше съдържанието, измерено в биодоматите.

Инж. д-р Лазарина Герова, която направи изследванията в лаборатория, обясни тези резултати с факта, че биопродуктите са били от първо бране, което винаги отчита по-високи стойности на нитрати. Екологичните зеленчуци, въпреки че не са наторявани, имат склонност да натрупват нитрати от почвата. Според стандартите на Световната здравна организация, позволените норми са 50 мг на килограм продукт за бебета и 250-300 мг за възрастни. Д-р Герова обясни, че отчетените нива се отнасят за килограм продукция и в зависимост от количеството, което човек консумира, тези стойности може и да не са тревожни.

Д-р Мария Папазова препоръчва за намаляване на нитратите в плодовете и зеленчуците да купуваме продукти със средна големина, да ги съхраняваме на не много топли и задушни места, както и винаги да белим кората, да консумираме зеленчуците с лимонов сок, който спира вредния ефект на изкуствените торове.

Коментари