Публикация

Не прекалявайте и със съня

Британски учени твърдят, че откриването на точния баланс между часовете, прекарани в сън и в будно състояние, е ключът към запазването на ума бистър.


По-дългият или по-краткият сън от препоръчителните шест до осем часа на ден увеличават скоростта на намаляване на когнитивните способности и засягат умения като мисленето и речта.

Това може да доведе до психически или физически проблеми и дори до преждевременна смърт, предупреждават учените.

Промените в съня за период от пет години в края на средната възраст засягат когнитивните функции по-късно в живота. Между 7 и 8 на сто от участниците, които си набавяли повече от препоръчителното количество сън, се справили по-зле във всички когнитивни тестове с изключение на този за краткосрочната вербална памет.

Една четвърт от жените и 18 на сто от мъжете, които спели по-малко, имали намалена способност за осмисляне и речников запас.

Около седем часа добър качествен сън е от съществено значение за човешкото функциониране и благоденствие, допълват учените. Липсата на сън има негативни последици за вниманието и концентрацията, грешките при изпълнението на задачи и цялостното представяне.

Идеалното количество сън - седем часа на нощ, води до по-високи резултати във всички когнитивни тестове, следван от шестчасовия сън на нощ. 

Коментари