Публикация

Подценява ли се поленовата алергия

Интервю с д-р Росица Бакалова, алерголог, за симптомите и лечението на сенната хрема.


Д-р Бакалова, каква е природата на сенната хрема?
Алергичните заболявания се увеличават и не е пощадена нито една възраст. Алергичната хрема е част от тези заболявания и представлява силен отговор на имунната система към обичайно безвредни субстанции. Веднъж проявени обаче, симптомите се повтарят след всяка среща с алергена, защото организмът го е разпознал вече като вредител. Честотата засяга детството, юношеството и предимно третото десетилетие.

Полените са най-разпространеният алерген. Това са мъжките клетки на висшите растения. Те са микроскопични, но са в големи концентрации. Химическият състав определя дали ще предизвикат алергия. Например борът е много по-безопасен от другите растителни видове, розите и цветовете на плодните дръвчета по-рядко предизвикват алергии, защото полените им са твърде тежки, за да се носят от вятъра. Най-големите източници на полени са дърветата през пролетта, тревата в края на пролетта и лятото, а плевелите - в края на лятото и есента.

Кои фактори улесняват изявата на този силен имунен отговор и какви са симптомите?
Най-общо казано - наследственост, продължително излагане на определени вещества (алергени), цигарен дим. Риск има и при недоносени и изкуствено хранени деца, както и при родените през период на висока концентрация на полени.

Симптомите са кихане, сърбеж на носа, очите, ушите, небцето, хрема заедно със задно назално стичане, запушване на носа, загуба на обоняние, зачервяване на очите, подуване на клепачите, умора.

Алерголог трябва да се търси, когато симптомите се появяват по едно и също време всяка година или продължават необичайно дълго, ако се появяват само при излагане на определени субстанции или само на определено място. Продължаващата повече от две седмици настинка може в действителност да е алергична хрема.

Страданието е неприятно, а безобидно ли е?
Ако нямат усложнение, алергичните хреми не са животозастрашаващи, но наистина затрудняват обикновени дейности като почистване на дома, разходки, спорт, особено за децата. Пречат и на добрия сън.

Лечението е в три аспекта – ограничаване на алергена плюс екологичен контрол, медикаменти и имунотерапия. Ограничаването на алергена означава съобразяване на ритъма на живот. Под екологичен контрол разбираме пациентът да е информиран кога се разпространява поленът. Дървесният полен се разпространява през пролетта и рано сутрин.

Затова трябва да се спи на затворени прозорци и да се проветрява до полунощ. А летните тревни полени са в най-голяма концентрация следобед и рано вечер. Групов тревен полен е най-честият за България заедно с житните полени. Всеки ден душ с косата е друг начин за ограничаване на алергена. Особено при децата - ниско подстригване и разресване на дългите коси, тъй като поленовите зърна полепват по косъма.

Но най-често ограничаването на алергена не е докрай възможно.
Затова за контрол и лечение прилагаме медикаменти - по преценката на лекаря. Най-известните препарати за повлияване на симптомите са антихистамините. Вече разполагаме с второ и трето поколение, които могат да се използват в комбинация с други медикаменти. Един много добър локален антихистамин е Алергодил. Защо първият избор може да е локалният антихистамин? Тъй като той в пълна степен повлиява симптомите, а няма общите неудобства на антихистамините през устата - отпадналост, умора, понижаване на кръвното налягане.

Алергодилът може да бъде избор и в детската възраст, тъй като за разлика от други препарати е с много безопасен профил и може да се прилага и по-продължително.

Подценяват ли се последиците от липса на лечение?
За съжаление да, тъй като носът е второстепенен орган и обикновено при по-кратък поленов сезон хората се самолекуват. Като специалисти апелираме за по-голяма информираност на пациентите, тъй като трябва да предотвратим развитието на усложнения. Смята се, че след четири сезона от началото на поленова алергия има риск да се развие сезонна бронхиална астма.

----------------------------
Кабинетът на д-р Р. Бакалова е в Пловдив, ул. „Янтра” 10

Коментари