Публикация

Хипертонията може да се контролира все по-добре

С д-р Веселка Гергова, кардиолог, главен асистент в Медицинския университет – София, разговаря Петър Галев


Д-р Гергова, защо все още не е възможно хипертонията да се излекува окончателно?
Основната причина е, че става въпрос за многофакторно заболяване. Като се започне от стреса и нервното напрежение, премине се през начина на живот - тютюнопушене, наднормено тегло, прекомерен прием на сол, много животински мазнини в менюто, ексцесивна алкохолна консумация, обездвижване, нарушения във въглехидратната обмяна и се стигне до генетичните фактори - като пол, възраст и наследственост. И това далече не са всички причини. Но добрата новина е, че разполагаме с все повече медикаменти, които, приложени в ранен стадий и подбрани съобразно индивидуалния рисков профил на пациента, могат да осигурят такова качество на лечението, че човекът да няма субективното усещане за болест. А обективните промени, причинени от хипертонията да настъпват толкова бавно и да са толкова малки, че да осигурят качество и продължителност на живота, равна на хората без високо кръвно. Основният постулат в лечението на хипертонията е то да е адекватно и без прекъсване.

Кога и как е правилно да се измерва кръвното в домашни условия?
У дома е най-добре да се използват електронните апарати с маншет за мишницата. Те не изискват специални умения. Апаратите за китка са подходящи само за младата възраст. При хора, които нямат установена хипертония, са достатъчни 2 – 3 измервания в годината. С напредване на възрастта това трябва да става по-често,  особено при хора, които имат роднини с високо кръвно, инсулт или инфаркт. При пациенти с вече установена хипертония и приемащи лечение, измерването трябва да се извършва редовно 1 - 2 пъти седмично, а при колебания на налягането – и по-често. Преди измерването не трябва да са приемани тонизиращи напитки и не трябва да е извършвана тежка физическа работа. Важна е и удобната поза – седнало положение с отпусната върху облегалка или маса ръка, на която е поставен маншетът.

Нормално ли е повишението на артериалното налягане по време на психическо и физическо напрежение?
Разбира се, че това е нормална реакция. Въпросът е с колко се покачва и от какви изходни стойности тръгва. Ако от 110/70 мм се покачи до 140/85 мм, няма риск. Това са нормални физиологични колебания. Но ако изходните стойности са например 144/90 мм, които са близки до максимално допустимите, и се покачи до 174/105 мм, това вече е хипертонична криза, която крие определени рискове. Тук от значение е скоростта, с която се покачва налягането, колко време се задържа високо, каква е възрастта на пациента.

Защо някои хора имат доста високо кръвно, но не усещат нищо, а други вече имат оплаквания при 130 на 85?
При хора с нормално или ниско налягане физиологичните колебания се усещат в зависимост от чувствителността, състоянието на вегетативната нервна система или отключване на някаква допълнителна симптоматика. Пациенти с установена дългогодишна хипертония обичайно по-трудно долавят колебанията в налягането. И това не е добре, защото не могат да установят кога контролът на кръвното не е задоволителен на фона на лечението. Затова хипертониците трябва да си мерят налягането, независимо дали имат оплаквания.

Вярно ли е, че при по-възрастните хора е допустимо и малко по-високо кръвно и до какви стойности?
При всички здрави без хипертония и при всички хипертоници на лечение на възраст от 18 до 100 години нормалните стойности са до 139 на 89 мм. От 140/90 нагоре говорим за хипертония или за не добър контрол на налягането, ако вече са на лечение.

Оправдани ли са опасенията на някои хора, че лекарствата им помагат за кръвното, но им носят неудобства заради странични ефекти?
Известно е, че по-старата генерация медикаменти имат някои странични ефекти. Но в днешно време основен принцип при избора на терапията е постигане на максимална ефективност при минимални странични ефекти. И това е  възможно, защото разполагаме с голям набор от медикаменти, които избирателно повлияват само сърдечносъдовата система.

Как гледате на лечението с билки, хомеопатия, релаксиращи техники и други алтернативни методи?
Алтернативните методи могат да се прилагат като вид немедикаментозно лечение. Но те не могат да заменят лекарствата, когато те са необходими.
Наивно е да смятаме, че кофичка кисело мляко с канела или листа от здравец ще ви лекуват високото кръвно и ще ви предпазят от усложненията му.

Коментари