Публикация

В АГ "Шейново" - училище за бременни с акцент върху вредата от пушенето

В софийската АГ болница „Шейново” бе открито училище за бременни, като фокусът ще бъде върху усилията за спиране на пушенето при бременните жени и кърмачките.


Инициативата е в синхрон с кампанията на Министерството на здравеопазването и трите специализирани АГ болници за борба с пушенето през бременността и по време на кърмене.

Училището ще е с продължителност 3 седмици с 2 събирания седмично и ще подготвя бъдещите майки чрез информация и консултации със специалисти по теми като психическата зависимост и стратегии за преодоляването й, тютюнопушене, бременност и кърмене, обезболяване при раждането, първи грижи за новороденото, подготовка за кърмене. В рамките на училището ще има и Ден на отворените врати.

В болницата започва работа специализиран лактационен кабинет, чиято цел е да се помогне на младите майки да кърмят успешно. Консултанти ще бъдат опитни акушерки и неонатолози от „Шейново” . Посещенията в лактационния кабинет, както и в училището за бременни, ще са безплатни и достъпни за всички желаещи, а разходите се поемат от болницата, съобщи нейният директор д-р Иван Костов.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов съобщи резултати от мащабно международно проучване сред над 50 хиляди жени за периода 2002 – 2010 год. Добрата новина от него е, че независимо дали и колко е пушила жената преди бременността, ако е спряла в началото й – разлика по отношение на теглото на новороденото и неговото развитие в сравнение с бебето на майка, която никога не е пушила, няма.

Ако обаче жените са продължили да пушат през бременността, същото проучване с безспорни числа доказва – колкото е по-голям броят на цигарите, толкова по-ниско е теглото на новороденото. Това показва, че храненето на бебето в утробата на пушачката страда. Доказано е също така, че при пушещите бременни функцията на плацентата е сериозно нарушена. „Бременността е чудесна възможност жената да се откаже завинаги от пушенето”, подчерта министър Константинов, който по специалност е акушер-гинеколог.

Той посочи, че причините в нашите болници все още да е рядкост препоръчваната от СЗО практика бебето веднага след раждането да се слага на гърдата са единствено организационни. Според него новостите си пробиват бавно път, защото системата е инертна и навиците се преодоляват трудно. „Новаторството трябва да се поощрява, а медицината, базирана на доказателствата, да е водещото начало в практиката”, каза министър Константинов.

-brr-

145 нарушения на правилата за пушене на закрити места са открили инспекторите в лечебните заведения за един месец. Това  показват междинните резултати от проверките, които МЗ назначи в началото на юни.

Общо 3570 проверки са извършили здравните инспектори през изминалия месец. Най-много нарушения са констатирани в София. Най-честите нарушения са намерени угарки и цигари в пепелници или в кошчетата за боклук, липса на обозначаване на помещенията за пушене.

Пет медицински специалисти са получили глови с общ размер от 450 лв. Засега в лечебните заведения инспекторите не са се натъкнали на бременни жени, които да пушат. Проверките продължават до края на септември.

В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети (като кадмий) влияят зле на репродуктивната система. Пушенето прави сперматозоидите по-податливи на генетични дефекти, освен това намалява и потентността на мъжа.

При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт. Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността, вероятността от раждане на бебе с тегло под нормата се увеличава от 3 до 4 пъти.

Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените.

Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма. Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден. Но, ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както и на майка непушачка.

За съжаление много от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца. Целта на МЗ е все по-малко хора да посягат към вредния навик.

Коментари