Публикация

Най-добрите вегетариански протеини

Протеините са от ключово значение за доброто състояние на мускулния тонус. Животинските протеини осигуряват балансирана диета за организма. Какво трябва да направят вегетарианците, за да си набавят необходимите протеини?


Следващите храни ще ви помогнат да осигурите на организма си протеини и други хранителни вещества и да поддържате тонуса на мускулите си:

Пълнозърнести храни

Въпреки че съдържат въглехидрати, пълнозърнестите храни са много здравословен източник на протеини. В една чаша киноа се съдържат 18 грама протеини. Тази южноамериканска куртура е най-добрият източник на протеини за вегетарианците. Тя вече се предлага в магазините в много страни, но ако не можете да си я доставите, включете в менюто си други пълнозърнени храни – от жито, ечемик, овес.

Соя
Богатите на протеини соеви продукти могат да се добавят към всякакви ястия и салати и дори напитки. Пийте соево мляко, добавяйте тофу към салатите, или просто си похапвайте соеви ядки. В една чаша тофу се съдържат 18-20 грама протеини. Повечето соеви продукти, които се продават в магазините, като мляко и тофу, са допълнително подсилени с други хранителни вещества, които са полезни за вегетарианците.

Ядки и семки

Тези източници на протеини не трябва да се пренебрегват не само от вегетарианците. Бадемите, фъстъците, орехите и семената -   слънчогледовите и тиквени семки, лененото и сусамено семе, са богати източници на протеини и енергия. Не прекалявайте с ядките, защото в тях има много мазнини. Може да си направите домашен пастет като разбъркате смлени ядки с малко зехтин и подправки.

-brr-

Кълнове

Кълновете са изключително хранителни и богати на протеини. Приемайте ги в суров вид. Добавяйте ги към салатите и ястията, с тях може да си доставите необходимата дневна доза протеини. Имайте предвид, че кълновете не са подходящ източник на протеини за хората, които страдат от киселини.

Фасул и леща

Те са основни продукти в много национални кухни и са много подходяща храна за вегетарианците. Една чаша боб, независимо дали е бял, червен или черен, съдържа 15 грама протеини. Фасулът и лещата не доставят толкова протеини, колкото млечните продукти и соята. Затова вегетарианците непременно трябва да включат в диетата си и другите протеинови храни.

Млечни продукти
Напоследък много хора страдат от непоносимост към лактозата и лекарите препоръчват да се внимава с млечните продукти. Ако нямате такава непоносимост обаче, яжте повече от богатите на протеини натурално кисело мляко и суроватка. Киселото мляко се усвоява по-лесно от прясното и е идеален източник на протеини за вегетарианците.

Коментари