Публикация

Енциклопедия „Здраве”: Коремните болки

Какво представляват болките в корема, от какво се причиняват и какви мерки трябва да се вземат за тяхното облекчаване...


Всичко за корема
Стомашните болки не са непременно признак на заболяване точно в стомаха. Коремът не се състои само от стомах и от черва, а обхваща цялата област между гръдния кош и тазовите кости.

Той включва стомаха и червата, както и много други органи: пикочен мехур, бъбреци, черен дроб, далак, панкреас, жлъчен мехур, aпендикс и надбъбречни жлези. При жените коремът включва матката и яйчниците.

Всички тези органи не се движат свободно в тялото, а са опаковани в една мембрана, наречена перитонеум. Тази двупластова мембрана разделя органите от външните коремни мускули. Три пласта мускули – предни, задни и странични — поддържат и предпазват този „калъф" с органи.

Различните коремни проблеми

Хората изпитват болки в корема по различни причини. Между тях са:

Запек
Той е една от най-честите причини за болките в корема. Ако не ходите по голяма нужда по няколко дни, или изпразването на червата ви е болезнено, или изпражненията ви са много твърди, вероятно страдате от запек.

Диария
Често тя се причинява от инфекция, която хората наричат „стомашен грип”, а лекарите - гастроентерит. При диария – редки, воднисти изпражнения – може да боли стомах. Неразположението в стомаха и повръщането също се свързва с гастроентерита. Чрез болката тялото предупреждава да стоите близо до тоалетната.

Инфекция
Инфекция в някоя друга част на тялото също може да причини болки в корема. Например, възпаление на гърлото, на ушите, пневмония, кашлица. Остри болки в корема може да предизвикат инфекция на пикочните пътища или запушване на червата. Други причини за коремните болки могат да бъдат бактериална инфекция, парене в стомаха, раздразнени или възпалени черва.

-brr-

Храна
Някои хора получават болки в корема, когато са прекалили с някаква храна или са яли нещо много пикантно, или мазно, когато са яли храна, към която са алергични, или престояли продукти. С болката тялото показва, че стомахът и червата се затрудняват с храносмилането. Например, някои хора имат непоносимост към лактозата – вид захар, която се съдържа в млякото и други млечни продукти -  и организмът им я преработва много трудно.

Aпендисит
При апендисит болката се движи от пъпа към долната дясна част на корема. Болките се засилват и са придружени от температура, повръщане и загуба на апетит.

Стрес
Много често хората страдат от „нервен стомах”, когато са притеснени или стресирани.
Болка, която се ражда в мозъка

Липсата на физическа причина за коремните болки може да означава болка, породена в мозъка. При стресова ситуация много хора получават остри болки в стомаха. В такъв случай е по-добре да изговорите притесненията си, отколкото до ги държите в стомаха си. Тогава нещата вече не изглеждат толкова стресиращи. Постарайте се да намерите начин да избягвате стреса, за да се отървете от болезнения нервен стомах.

Лечение
Обърнете се към лекар. Той ще ви прегледа и ще назначи необходимите изследвания – кръвна проба, или рентген, ултразвук, томография. Ще предпише подходащи лекарства и ще ви насочи към спазване на правилна диета.

Когато се установи апендицит, се налага операция. Когато причината за болките е стрес, трябва да се обърнете към психолог. За да се предпазите от болки в корема, изпълнявайте следващите съвети:

- Не преяждайте.

- Яжте богати на фибри храни, като плодове и зеленчуци, за да имате редовен стомах.

- Мийте ръцете си преди ядене.

- Не се хранете непосредствено преди лягане.

- Спете повече.



Коментари