Публикация

Въпроси и отговори за сезона на грипа 2011-2012

Грипните епидемии са непредсказуеми. Въпреки че върлуват всяка година, времето, силата и продължителността на епидемията зависят от много фактори, включително от вида на грипните вируси, и от това дали съответстват на вирусите в противогрипните ваксини.


Ето някои факти, свързани с грипа:

Ще има ли нови грипни щамове през този сезон?
Грипните вируси непрекъснато се променят и не е необичайно всяка година да се появява някакъв нов грипен щам.

Кога ще започне грипната епидемия и кога ще достигне своя връх?
Моментът на появата на грипа е трудно предсказуем, всяка година това става по различно време. Може да бъде в разгара си през януари или февруари, но се случва и да започне през октомври и да продължи да се проявява чак до май.
 
Какво трябва да направим, за да се подготвим за грипния сезон тази година?
Като първа и най-важна стъпка за предпазване от сериозно заболяване Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва ежегодно поставяне на противогрипна ваксина за всички хора над 6-месечна възраст.

Има много различни грипни вируси, но ваксината предпазва от трите основни щама, за които е доказано, че ще предизвикат най-много заболявания през този грипен сезон. 

Добре е да си поставите ваксината веднага щом започне да се продава, тя ще ви предпазва от заболяване през целия сезон.

Колко е ефикасна ваксината против грип?
Ефикасността на ваксината варира всяка година, както и сред различните възрастови и рискови групи.

-brr-

Ще съответства ли ваксината през този сезон на вирусите?
Не може да се предвиди със сигурност кои вируси ще преобладават през даден сезон. Грипните вируси се видоизменят непрекъснато – те могат да се променят всяка година или дори по време на един грипен сезон. Специалистите трябва да изберат кои вируси да включат във ваксината предварително, за да може тя да се произведе и достави навреме. По тази причина винаги съществува възможност за по-малко от оптималното съответствие между върлуващите вируси и вирусите във ваксината.

Как се разбира дали вирусите на ваксината са същите като тези, които разболяват от грип?
По време на грипния сезон Центърът за контрол и превенция на заболяванията изследва проби от разпространените в момента грипни вируси, за да установи степента на съответствие между вирусите във ваксината и тези, които върлуват в момента. Центърът провежда допълнително и изследвания върху ефикасността на ваксината, за да определи степента на нейното превантивно действие. Трябва да се подчертае, че дори и когато ваксината не е оптимално подходяща за вирусите, които преобладават през дадения сезон, здравните власти и експертите продължават да препоръчват противогрипната ваксина като най-добрия начин за предпазване от грип.

Може ли ваксината да ни предпази дори и ако включените вируси в нея не са съвсем подходящи?
Да, антителата, изработени в отговор на ваксинацията с един вирусен щам, предпазват от различни, но сходни вируси. Не съвсем идеалното сходство на вирусите може да направи ваксината по-малко ефикасна, но тя все пак осигурява някаква защита срещу грипните заболявания.

Освен това противогрипната ваксина съдържа 3 грипни щама и ако не действа толкова ефикасно върху един от тях, тя може да осигури защита от другите два. Затова здравните власти продължават да препоръчват ваксинирането, особено за хората с висок риск от сериозни усложнения от грипа и тези, които контактуват с тях.

Какви мерки трябва да вземем, за да предпазим себе си и близките си от грипа през този сезон?
Като първа и най-важна мярка Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва всяка година да се ваксинираме срещу грип. Освен ваксината, ежедневно трябва да се съблюдават някои правила -  като избягване на контакти с болни хора и миене на ръцете, за да се минимализира разпространяването на микробите. Ако сте болни от грип, не отивайте на работа или на училище, останете си вкъщи, за да не предавате заразата на другите.
 
Какво е лечението за грипа?
Антивирусните лекарства помагат на организма да се справи с грипа по-лесно. С тях заболяването се прекарва в по-лека форма и преминава по-бързо. Те предпазват и от сериозни усложнения - като пневмония и др.


 

Коментари