Публикация

Бактериите, които укрепват имунитета

Имунитетът е една от най-сложните и съвършени системи в организма, която има за цел да пази генетичната му уникалност. Това става чрез разпознаване и борба с два вида потенциални врагове.


На първо място са микробите - бактерии, вируси, гъбички и паразити. Не по-малко важна е защитата от собствените мутирали клетки, които дават началото на злокачествените заболявания. В здравия организъм постоянно възникват несъвършени клетки, които той разпознава и унищожава. Ако обаче имунната система не е достатъчно напрегната, микроорганизмите причиняват инфекции с различна тежест, а мутиралите клетки водят до рак.

Имунната система трябва да се стимулира постоянно с различни антигени, които попадат чрез храната в човешкия организъм.

В лигавицата на червата съществуват колонии от микроорганизми, наречени чревна флора, които са изключително необходими и важни за здравето. Те се наричат пробиотици, в буквален превод „за живота”. Тези полезни бактерии блокират възможността на други, потенциално опасни микроорганизми да проявят увреждащото си действие.

Нормалното развитие на полезните микроорганизми в чревния тракт създава ефективна защита чрез стимулиране на имунитета. Освен това те подпомагат създаването, диференцирането и обновяването на клетките.

Практически защитата на стомашно-чревния тракт се осъществява на три нива. Първо, това е произвежданият от лигавицата мукус, след това е епителният слой, който е втора бариера, и на трето място, но с водеща роля, е локалната имунна система в самата чревна лигавица, която е уникална. Вече се знае, че тънкото черво е лимфоиден, т.е. имунен орган и голяма част от неговата маса е заета именно от елементи на имунната система.

Много е важно биологичното равновесие, вътрешната екосистема да не бъде нарушавана грубо от външни фактори. Един такъв фактор е безконтролният прием на антибиотици. Те са много полезни лекарства, но когато са предписани от лекар при конкретни показания.

В противен случай има риск от неблагоприятни въздействия, сред които е създаването на резистентност (нечувствителност) на част от бактериалните причинители към антибиотика. Не по-малка вреда е унищожаването на нормалната микрофлора в червата.

Това състояние се определя като дисбиоза – болестното състояние на микробната екосистема в червата. Тя довежда до редица клинични прояви – диария, метеоризъм, подуване на корема, нарушения в храносмилането и усвояването на храната. Освен това унищожаването на полезните чревни бактерии лишава организма от позитивния ефект върху имунната защита и дори имунната реактивност се нарушава. Тогава тялото става податливо и на други заболявания.

Решението в тези случаи е приемът на пробиотици – нормалните, полезните микроорганизми, които се предлагат под формата на различни препарати. По този начин се овладява дисбиозата, предизвикана от различни фактори. Когато от лекар е назначено антибиотично лечение, е необходимо наред с него да се провежда профилактика на дисбиозата чрез прием на пробиотични препарати.

Пробиотиците под формата на препарати са съставени от чисти култури лиофилизирани (изсушени жизнеспособни) микроорганизми, които са в състояние на анабиоза - обратимо прекратяване на жизнената дейност, която се възстановява при попадане в подходяща влажна среда. За ефективното действие на пробиотиците е много важно те да съдържат достатъчно количество годни микроорганизми от различни групи и да са в капсулна форма, за да достигнат безпрепятствено до долния отдел на храносмилателната система – дебелото черво.

На тези условия отговаря препаратът „Лакто-4”. Той съдържа четири вида пробиотични микроорганизми в достатъчно количество във всяка капсула, за да се гарантира максимален ефект върху нормализирането на чревната флора и подобряване на общия имунитет.

Пробиотиците нямат странично въздействие върху човешкия организъм. Въздействието им е изключително трудно да се обясни само чрез сега известните научни данни и наблюдения. Често хората си задават въпроса дали не е възможно да си доставят необходимото количество пробиотици чрез консумация на кисело мляко. Вярно е, че самото откриване на пробиотиците е свързано с изследвания на българското кисело мляко, но при неговото промишлено производство няма никаква сигурност за действителното постоянно съдържание на жизнеспособни пробиотични микроорганизми.

Коментари