Публикация

Ръководство за борба с настинките (за начинаещи)

Гъделичкане в гърлото. Замаяност. Болки в тялото... Да, диагнозата е ясна – вие се разболявате, отново. Статистиката показва, че един възрастен човек средно боледува по три пъти годишно от настинка, всяка от които трае по около 9 дни.


Вие обаче не трябва да се предавате и да чакате смирено да ви потече носа! Ето няколко съвета как да спрете вирусите още преди да са ви хванали натясно:

- Веднага щом усетите първите симптоми започнете да пиете течности – вода, сокове ... Хидратирането облекчава някои симптоми - болки в гърлото, запушен нос и др.
 
- Гаргара със солена вода. Битката с дращенето в гърлото може да бъде спечелена с разтварянето на половин лъжичка сол в чаша топла вода. Солта извлича излишната вода в тъканите на гърлото, което намалява възпалението, и почиства секретите. Гаргарата още отмива бактериите и вирусите, което помага за спирането на процесите на разболяване.

- Носът трябва да е чист. Поставянето на капки за нос с физиологичен разтвор още при началото на симптомите може да намали сериозността им. Горещият душ пък помага за почистване на назалните пътища, тъй като топлата влага има положителен ефект върху запушения нос.

- Лъжица или две мед при болки в гърлото. Може да ги изядете още от буркана или да ги разтворите в чай. Медът ще облекчи раздразнението и ще потуши възпалението. Има и много сиропи с естествени съставки, които имат приятен вкус и облекчават неприятните усещания.

- Ако не се чувствате добре, то по-добре пропуснете работата. По-бързо ще се възстановите, ако си почивате. Ако пък това е невъзможно, знайте, че първите дни сте най-заразни и е добре да предупредите колегите си да пазят дистанция.

- Не забравяйте течностите. Чай, супа, сок, вода...... Те ще ви помогнат да оздравеете и да преминете през настинката по-леко.

- Спорт. Да правилно прочетохте. Когато се чувствате по-добре, се раздвижете малко. Леките упражнения всъщност повишават защитните сили на организма.

- Храната също е от значение. Здравословният начин на хранене дава сила на имунната система да се справя с вирусите. Яжте протеини – крехко месо, риба, боб; пълнозърнести продукти – кафяв ориз и др. както и богати на антиоксиданти зеленчуци.

- Преди лягане си вземете горещ душ, ако носът ви е запушен, и си легнете рано, за да се наспите добре.

Ако се чувствате по-зле на следващия ден или имате треска, гади ви се, получите главоболие – веднага се обадете на своя лекар. Това са симптомите на нещо по-сериозно от обикновена настинка – грип, инфекция и т.н., които изискват специфично лечение.

Ако се чувствате малко по-добре, продължете тази рутина през следващите няколко дни, за да сте сигурни, че сте се отървали от настинката напълно. 

Коментари