Публикация

Кое ви държи будни през нощта?

Австралийски учени подложиха на съмнение твърдението, че хората са спели около час повече преди десетилетие заради липсата на технологичния напредък, който се наблюдава в днешно време.


Идеята, че компютрите, телефоните, телевизията и други съвременни средства за работа и забавление ограбват съня ни, витае отдавна в пространството.

С последното си проучване учените са анализирали данните от последните 10 години и са установили, че средната продължителност на съня е била 8 часа и 20-30 минути при възрастните хора. Специалистите са взели предвид и промените в сезоните, почивните дни и други външни фактори, които влияят на продължителността на нощната почивка.

Резултатите показват, че няма съществени изменения в количеството сън, което си набавят хората днес в сравнение с тези преди десетилетие. Наблюдавани са следните зависимости – хората спят средно с 40 мин. повече през уикендите и 12 мин. повече през зимните месеци.

По-краткото стоене в леглото пък се свързва с по-високи доходи и образование, повече от едно дете в семейството и т.н.

Дефицитът на сън се свързва с различни здравословни проблеми – затлъстяване, диабет, психични заболявания, дори ранна смърт, но според последните данни – ако имате проблеми със съня, то вината не е в компютъра или телефона.

Потърсете дразнителя, който ви държи будни, за да не страдате от последствията от недоспиването.

Коментари