Публикация

Закалете имунитета си

Зимата е изпълнена с празници и приятни преживявания, но има и натрапници, които да провалят разходката ви в парка или забавленията на импровизираната пързалка пред блока – кашлицата и настинката.


Често вървят ръка за ръка, но понякога могат да ви развалят доброто настроение и по отделно.

Не бързайте да посягате към блистера с хапчета, които са помогнали на съседката или сте видели рекламата им по телевизията. Преди да стресирате тялото си с химия, дайте шанс на естествените средства за повишаване на имунитета. Ако те не са достатъчни, тогава се обърнете за помощ към домашната аптечка (при по-сериозни симптоми потърсете и лекар).

Натуралните методи за предпазване от настинки нямат странични ефекти и често са доста по-евтина алтернатива на хапчетата, прахчетата и т.н. Освен това са на една ръка разстояние – в кухнята.

Ето някои от тях:

Гаргара
– сложете в чаша топла вода лъжица сол и си направете гаргара, за да облекчите болките в гърлото.

Топла напитка
-  чай, кафе, мляко, супа, дори обикновена топла вода – хидратирайте организма си, за да може да се справи с инфекцията.

Подправки
– сложете в чаша топло мляко щипка куркума, джинджифил на прах и лъжица мед. Тази смес не само облекчава кашлицата, но и помага при главоболие, настинка, болки по тялото.

Инхалации
– направете си инхалация в домашни условия – кипнете вода в тенджера, махнете от котлона и застанете над парата, като покриете главата си с кърпа, и дишайте. Може да добавите във водата и няколко капки етерично масло – мента, евкалипт, лимон или др., но не прекалявайте.

Натурален микс
- Към чая си прибавяйте смачкан пресен джинджифил, черен пипер и листо босилек – те ще облекчат симптомите на настинката.

Ако поддържате здрава имунната си система и й помагате през натоварените с инфекции месеци, ще се отървете от досадното запушване на носа, бодежите в гърлото и кашлицата.

Ако все пак настинката или грипът не ви подминат, консултирайте се с личния си лекар как най-бързо и лесно да се преборите с вирусите.

Коментари