Публикация

Противозачатъчните – митове и истини

Първата противозачатъчна таблетка се е появила през 60-те години на миналия век и е била силен хормонален препарат.


С времето страничните й ефекти са отстранени, а съвременните контрацептиви съдържат много ниско количество хормони и гарантират 100% предпазване от бременност с минимален риск за здравето на жените.

Независимо че те са най-ефективното противозачатъчно средство, много жени се боят да ги използват заради митовете, които битуват от създаването на първото хапче, дало независимост на дамите.

Ще споменем най-разпространените заблуди, както и становището на специалистите.

От противозачатъчни таблетки може да се напълнее.

Това е най-упоритият слух, който не отговаря съвсем на действителността. Съдържащият се в тези контрацептиви естроген помага за натрупване на течности в тъканите, което може да доведе (но не е задължително) до покачване на теглото с 1-2 кг. Това не е  натрупване на мазнини. Тъй като течностите се събират в долните крайници, възможна е появата на целулит. Съвременните противозачатъчни таблетки обаче съдържат веществото дроспиренон, което предотвратява натрупването на течности, а оттам - и на излишни килограми. Съществуват и контрацептиви без естроген.

Приемът на орални контрацептиви може да доведе до рак.
Таблетките предотвратяват овулацията, което значително снижава риска от възпалителни процеси и карценом в яйчниците и матката. Що се отнася до рака на гърдата, при редовния прием на хормоналните контрацептиви от първо поколение (до 1975 г.) съществуваше увеличен риск. Принципно хормоналните контрацептиви могат да ускорят развитието на тумора, затова редовните профилактични прегледи са задължителни.

Хапчетата може да предизвикат акне и пъпки.
Организмът на някои жени в първите месеци след приема на орални контрацептиви реагира с повишено отделяне на кожни мазнини по лицето, но това бързо изчезва. Понякога се налага да бъде сменен контрацептивът. При повечето жени таблетките имат положителен ефект върху кожата на лицето и даже съществуващи дефекти изчезват. Често хапчетата се изписват с такава цел, а не за предпазване от бременност.

При редовен прием на орални контрацептиви трябва да се прави пауза.
Това не е необходимо. Месечно прекъсване може да доведе само до нежелана бременност и проблеми с месечния цикъл. Тъй като съвременните препарати са с много ниско съдържание на хормони, то те могат да се приемат без прекъсване в продължение на много години.

Продължителното приемане на противозачатъчни хапчета може да доведе до безплодие.
Таблетките не влияят на фертилността на жената. Ако проблемът е съществувал до началото на приема им, той ще си остане. При някои жени след прекратяване на приема може да се наблюдава период на адаптация (от 3 до 6 месеца), докато овулацията и месечният цикъл се стабилизират.

Коментари