Публикация

Каква диета да спазваме според възрастта?

Всяка възраст налага определени хранителни навици, които ще ви спестят непрекъснатата битка с килограмите.


Мъдрите хора твърдят, че животът е борба. Това е особено актуално за хората, които водят битка с излишните килограми. Светът познава около 30 000 диети, но даже това многообразие невинаги гарантира победа. Диетолозите казват, че тайната е проста – диетата, както и гардеробът трябва да се избират според възрастта.

На 20
Вашата норма е 2000 калории на ден. Мощният метаболизъм позволява лесно да се свалят килограми, но не бива да се забравя, че и качването им е също така лесно. „Скелетът” на организма ви не се е сформирал окончателно, затова се нуждаете от целия спектър хранителни вещества, витамини и микроелементи. На 20-годишните не им подхождат монодиетите. Проблем в този период е недостигът на желязо.

Това означава, че в менюто си трябва да включите свински черен дроб, сърца, жълтъци, стриди, ядки, аспержи. Непременно хапвайте по 100 г варено немазно месо. Не забравяйте мазнините, само подбирайте правилните. Ориентирайте се към полиненаситените мастни киселини като омега 3. Тайното оръжие са ябълките. Прекрасният плод като еднодневна разтоварваща диета прави чудеса. Ще свалите 2 кг лесно и приятно.

На 30 +
Храните се както преди, но забелязвате, че килограмите по-бързо се качват и по-трудно се стопяват. Така естественото снижаване на скоростта на метаболизма напомня за себе си и сега ще трябва да промените съдържанието на хладилника си. Витамините С, D, Е и цинкът са разковничето на вашето здраве. На първо място ги търсете в цитрусите. Ако свикнете да подправяте салатите с пресен лимон, вие решавате голяма част от проблемите си. Витамин D ще намерите в мазната риба и млечните продукти, витамин Е ще откриете в зехтина, лененото или бадемовото масло.

Цинка, без който е невъзможна нормалната работа на имунната система, можете да си набавите от морските продукти, млякото, свинското, говеждото и зърнените храни. Ограничаването на мазнините е вашият приоритет в близкото десетилетие. Изрязвайте мазнините от месото, което готвите, избягвайте твърдите сирена, сметаната, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Опитайте се количеството на всички употребявани за деня мазнини да не надвишава 50 г. Идеалното решение е средиземноморската диета – зеленчуци, риба, морски продукти, пълнозърнести храни, а за десерт – само плодове. Забравете за късните вечери.

-brr-

На 45

Диетата на тази възраст трябва да е насочена към поддържане на здравето и профилактиката за заболяванията. Гладуването е противопоказно. Рискувате организмът ви да остане без калций или някой друг важен микроелемент. Старайте се менюто ви да е богато на калций. Той е необходим не само за костите, а и за нормалната работа на сърдечно-съдовата система. Съвременните изследвания доказват, че този елемент помага за свалянето на килограми, изгаря мазнините и не позволява да се намалява мускулната маса.

Най-популярният източник на калций са млечните продукти. Включете в менюто си антиоксиданти като ликопен, който се съдържа в изобилие в доматите. Недостига на магнезий, който се проявява като мигрена, безсъние, апатия, можете да компенсирате с помощта на бадеми – 50-70 г на ден. Всеки ден на масата ви трябва да има овесени ядки заради растителните влакна, които съдържат. Наблегнете на ядките и сушените кайсии. Белтъчната диета не е за вас, защото прекалено ще натовари черния ви дроб.

Във възрастта на мъдростта
При възрастните хора метаболизмът силно се забавя. Над 60-те женският организъм се нуждае от 1500 калории на ден, което е с 500 по-малко от необходимото на младежите. Мускулната маса е приблизително 15% от цялата маса. Даже да не сте прибавили нито килограм към теглото си през последните 20 години, промените са неизбежни. Основният хранителен принцип на тази възраст е – минимум мазнини (не повече от 40 г на ден). Обезмаслени сирена и извара, растителни белтъчини вместо месо (фасул и леща), леко сварени зеленчуци (без големи количества масло), но не и сурови, за да не натоварите прекалено стомашно-чревния си тракт. Овесените ядки и сушените сливи трябва да станат неразделна част от менюто ви в зряла възраст.

Дефицитът на течности е друг проблем. От една страна, употребата на сол може да задържи водата в организма, но да провокира хипертония и отоци. От друга страна, учените доказаха, че при хората над 60 години се наблюдава намалено съдържание на течности: съдържанието на вода е не повече от 50%, докато в средна възраст е 65-70%. Доскоро специалистите препоръчваха да се пият по 2 литра вода на ден, но тази теза вече търпи корекции. Всеки трябва да се съобрази с нуждите на собствения си организъм, за да не стигне до бъбречна недостатъчност или подуване.  

Коментари