Публикация

Слънцето - приятел и враг

Всички UV-лъчи увреждат структурата на кожата. Доказано е, че всяко лъчение променя кожата необратимо, като колкото по-късовълново е то, толкова по-силно е неговото въздействие.


Затова ултравиолетовите лъчи (UV) са тези, чието биологично действие върху кожата е от най-голямо значение за нейното състояние.

В зависимост от дължината на вълната си те се категоризират като UVA, UVB и UBC-лъчи. Потъмняването на кожата, предизвикано от UVА-лъчите се осъществява за сметка на наличния кожен пигмент (меланин), поради което настъпва бързо (часове след излагането на слънце).
Изгарянето на кожата се дължи преди всичко на UVВ-лъчите. Те също допринасят за пигментирането на кожата, тъй като стимулират образуването на нов меланин, но потъмняването настъпва по-бавно (след 2-3 дни).

Най-късовълновите UVС-лъчи са най-вредни за организма, но те почти не достигат до нас, тъй като 99% от тях се задържат от озоновия слой.

Независимо от специфичната им характеристика всички UV-лъчи увреждат структурата на кожата, което води не само до преждевременното й състаряване, но и до развитието на различни видове кожен рак.

Зачестяването на тези тумори през последните години се наложи като трайна тенденция не само в България, но и в световен мащаб. Основната причина за това е прогресивното намаляване на озоновия слой.

Вече е доказано, че за всеки загубен процент озон утлтравиолетовото натоварване нараства с 1,2 до 1,6%. А глобално намаляване на този газ от порядъка на 5% води след себе си като късно последствие (след 50-70 години) увеличаване на някои форми на кожния рак с 12%.

Затова е много важно да знаем как да се предпазваме от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Тук на помощ идват дерматокозметичните фотопротективни продукти, за чието правилно използване трябва да притежаваме необходимите познания.
Надеждната фотопротекция може да се осъществи само с препарати, които отговарят на няколко условия.

-brr-

На първо място е необходимо да подчертаем, че защитата трябва да бъде ефективна както по отношение на UVА и UVВ-лъчите, така и по отношение на инфрачервената светлина (IR). Защитната мощ на фотопротекторите се означава с т.нар. лъчезащитен фактор.
Той се определя чрез сравняване на времето за получаване на еднаква степен на зачервяване на два кожни участъка, единият от които е защитен със съответния препарат

Защитен фактор=време до поява на зачервяване със защита/време до поява на зачервяване без защита

На практика това означава, че ако без използване на предпазно средство след престой от 10 минути на слънце се почувства леко изгаряне, то при третиране на кожата с продукт, означен с фактор 9, времето се удължава до 90 минути, т.е. с около час и половина.

Фотозащитните субстанции, с които се постига този ефект, са основно два вида. Първите не пропускат светлината и отразяват слънчевите лъчи, поради което се наричат „екрани”.
Така действат всички бели на цвят вещества, но най-подходящи са оксидите на цинка и титана, солите на бария и др. Общо взето обаче ефектът е слаб, тъй като те се отмиват от потта.
Вторите поглъщат слънчевите лъчи. Те осъществяват много по-надеждна протекция, тъй като защитната субстанция не остава на повърхността на роговия слой, а прониква в него. Модерните препарати осъществяват фоопротекция и по двата начина.

При избор на козметичен продукт основният ориентир е мощността на слънцезащитния фактор.

Тези, които считат, че слънцето не е опасно за тях, могат да използват масло или лосион с нисък фактор – между 2 и 4. Фактор от 4 до 8 е напълно достатъчен за хората, които рядко изгарят.
Тези, които изгарят по-слабо и почерняват добре, могат да ползват фактор между 8 и 12. Когато кожата бързо изгаря и рядко почернява, желателно е факторът да е между 20 и 30. Изобщо, при хората със светла кожа се препоръчва да се използват комбинирани фотопротективни средства с висок защитен фактор.

От най-стриктна слънцезащита се нуждаят страдащите от дерматологични заболявания, които се влошават или възникват под въздействието на слънчевите лъчи – розацея, лупус, акне, фотопорфирии, слънчева алергия и т.н. За тях най-подходящи са фотопротективните средства с фактор 50 и повече.

-brr-

За да се постигне ефективна защита на кожата, е необходимо да се усвоят основните правила за ползване на фотопротективните продукти:


- Консултация с козметик или дерматолог ще допринесе за определяне на типа на кожата.

- Не бива да се използват изостанали от предишно летуване слънцезащитни средства. 

- Препоръчва се употребата само на фотопротектори, съпроводени с инструкция от фирмата-производител за начина на прилагането им.

- Желателно е те да осигуряват защита от UV-A, UV-B и инфрачервена светлина и да бъдат водоустойчиви, тъй като във водата проникват около 60% от лъчите.

- След всяко къпане в морето е добре кожата да се измива, за да се отстрани солта. Засъхнали върху кожата, кристалчетата от натриев хлорид действат като миниатюрни лупи, които допълнително усилват действието на UV-лъчите.

- Препоръчва се кожата да се намазва с фотопротектора на всеки 2 часа или поне 3 пъти дневно (сутрин преди излизане, по обяд и към 16 часа).

Независимо от използването на слънцезащитни средства прекаленият престой на слънце винаги трябва да се избягва.

В противен случай се увеличава рискът от поява на кожен рак

Предразполагащи фактори за това са:

- наличие в семейството на хора, които са боледували от рак на кожата;
- светла кожа, коса и очи;
- лесно и бързо изгаряне;
- наличие на много лунички и бенки;
- продължително излагане на слънце в детската възраст;
- предшестващи увреждания на кожата – термични и химични изгаряния и др.;
- продължителна работа на открито – земеделци, моряци, спортисти и др.;
- продължително лечение на кожата с медикаменти, съдържащи катрани;
- продължително и редовно облъчване с кварцова лампа.

Освен с помощта на външно приложими фотопротектори, рискът от рак на кожата може да се ограничи и чрез приемане на антиоксиданти.

Те блокират действието на образувалите се под влияние на UV-лъчите свободни радикали в кожата и по този начин предотвратяват деструкцията и злокачественото израждане на нейните клетки.

Използването на фотопротективни средства съвсем не означава, че елементарните правила, допринасящи за адаптацията на кожата към слънчевите лъчи, могат да се пренебрегват:
 -  Препоръчва се престоят на слънце през първите дни на почивката да бъде по-кратък и продължителността му да нараства постепенно.
 -  През най-горещите часове (между 11 и 15 часа) излагането на слънце трябва максимално да се ограничава.
 -  Дрехите не бива да бъдат от прекалено рехави материи, защото UV-лъчите лесно проникват през тях до кожата. Желателно е да се носи шапка с широка периферия и очила с тъмни стъкла.



Коментари