Публикация

10 топ храни

Всеки ден избираме какво да ядем, без да се замисляме каква полза за здравето можем да извлечем.


Има различни храни, богати на полезни за здравето хранителни вещества, които пренебрегваме несъзнателно. Предлагаме ви десет продукта, на които да обърнете специално внимание.

ЦВЕКЛО: То е богат източник на фолиева киселина и натурални червени пигменти, които предпазват от рак. Консумирайте го прясно или сурово във вид на салата. Варенето намалява антиоксидантните му свойства.

ЗЕЛЕ: Наситено е с хранителни елементи, като например сулфорафан – вещество, активиращо ензимите, които се борят с рака. Може да се яде като салата или задушено.

КАНЕЛА: Контролира кръвната захар и холестерола. Посипвайте я върху кафето си или овесените ядки.

НАР: Понижава кръвното налягане и доставя оксиданти. Приема се във вид на сок.

СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ: Те са пълни с антиоксиданти. Може да се завият в шунка и да се запекат.

ТИКВЕНИ СЕМКИ: Те са най-хранителната част от тиквата и са богати на магнезий. Различните минерали, които съдържат тиквените семки, намаляват риска от ранна смърт. Печените семки са много вкусни, може да се прибавят и към салатата.

САРДИНИ: В тях има високо съдържание на омега-3, много калций. Те съдържат също желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, както и цялата гама на витамин В. В сардините няма живак. Употребявайте сардини в сос от зехтин или в собствен сос. Може да ги слагате в салата, в сандвичи или да ги смачкате на пастет с горчица и лук.

КУРКУМА: Тя има противовъзпалителни и противоракови свойства. Може да използвате куркума при всякакви зеленчукови ястия.

БОРОВИНКИ:
Те се свързват с подобряването на паметта. Консумират се пресни или замразени, може да се прибавят към кисело мляко, заедно с малко смлени бадеми.

ТИКВА:
Нискокалоричен зеленчук, който е богат на фибри и на стимулиращия имунната система витамин А. Яде се печена или варена с канела и орехи.


Коментари