Публикация

Храна за бързи реакции

Когато са ни нужни добра концентрация и бързи реакции, правилната храна може да бъде полезна.


Преди изпит, при шофиране в сложна обстановка и напрегната умствена работа най-удачно е да се набляга на белтъчните храни. Такива са месото, рибата, яйцата - те стимулират производството на допамин и потискат серотонина в мозъка. Хормонът допамин отговаря за области като познавателна дейност, волеви движения, мотивация, памет. Затова най-малко 2-3 часа след захранване с белтъчини човек е умствено активен, бодър, с бързи реакции и свежа мисъл. Само трябва да се внимава с количествата – на храната и на мазнините в нея.

Когато храненето е обилно, висококалорийно и с много мазнини, човек става сънлив и не особено активен, вместо да използва силата на добрата храна по предназначение. Богатата на мазнини порция забавя усвояването на храната и намалява притока на кръв в мозъка, а това потиска синтеза на веществата, които поддържат остротата на ума. Колко от нас посягат към кафеварката в такива случаи! Но не забравяйте, че кафето ни дава начален старт, а за по-дълга продуктивност са нужни точно храни, които се разграждат бавно.

Препоръката е по време на работа да се храним умерено, повече белтъци и бавноусвоими въглехидрати – нетлъсто месо, сирене, варива, кафяв ориз, овесени ядки и повече вода и различни видове чай.

Коментари