Публикация

Коластрата – лек срещу стрес и инфекции

Справянето със стреса и с отслабването на защитните функции на организма става все по-важна задача на съвременните общества.


Един от популярните биолекове в тази битка е първото мляко, с което майките бозайници захранват рожбите си. Производството му продължава от 48 до 72 ч. преди появата на обичайната кърма. Секретът, който се отделя, преди да дойде млякото, е известен като коластра.

Течността съдържа висока концентрация на жизнено важни растежни и модулиращи развитието и съзряването на имунната система фактори, които са от решаващо значение за нормалното изхранване и развитие на всички тъкани и органи в човешкото тяло. Образуването й е много по-сложно от това на първата храна за новороденото - обикновеното мляко. Съставките й не се срещат в толкова големи концентрации другаде в природата.                                                                   

Въпреки че всички бозайници произвеждат коластра, установеното налично количество в млякото от крави прави този вид идеален източник на естествени антитела, имунни фактори и фактори на растежа, както и на други хранителни вещества. Много и разнообразни изследвания по света установяват в състава на този естествен еликсир серия субстанции, групирани в четири фракции: с фактора на растежа, с имуноглобулини - широкоспектърни антитела, защитаващи организма от бактерии, гъбички, плесени, вируси и алергии и притежаващи противовъзпалителни свойства, както и с антитела, действащи срещу около двадесет болестотворни микроби, включително ротавирус, хеликобактер пилори, салмонела, кандида и други. Много богато е и съдържанието на витамини и минерали, които в същото време са отлично и естествено балансирани.                 

Знайно е, че коластрата на всички бозайници е със сходен състав, но тази на кравата е 20 пъти по-богата на имунни и антибактериални фактори в сравнение с тази на човека. Такива са особеностите на носене на плода, обръщат внимание специалистите. Майката не може директно по кръвен път да предаде своя пасивен имунитет и природата осигурява защитата на новороденото още чрез първата храна.

Именно тя е неговата бариера за заплахите от външната среда. Секретът носи цялата имунна памет от тялото на майката, чрез него новороденото получава наготово пасивен имунитет от майчиния организъм и затова предшественикът на първото мляко бива наричан и "първия лекар".

Както в миналото, така все повече и в днешно време коластрата се произвежда и предлага като незаменима храна, като профилактика и като лекарство. Биотехнологии помагат естественият природен продукт да се преработи щадящо, за да се запазят напълно хранителните и лечебните му качества. Подходящ е както за възрастни, така и изключително много за деца, включително кърмачета.

Коментари