Публикация

Бременна ли съм?

Много жени не подозират, че са бременни, докато не им се объркат сметките при месечния цикъл.


Има обаче и други индикации, които могат да ви намекнат, че нещо става, още преди да започнете да пропускате менструации.

- Неразположение и/или гадене
- Странен, „метален" вкус в устата
- Чувствителност на гърдите, изтръпване и уголемяване
- Малките подутини около зърната на гърдите стават по-очевидни
- Болки в стомаха
- Умора
- Запек
- Често уриниране
- Необяснимо отвращение към определени храни или напитки
- Увеличена вагинална секреция
- Някои жени имат много леко кървене, което се бърка с цикъл

Кога трябва да си направя тест?
Домашните тестове за бременност могат да бъдат използвани в първия ден на пропуснатия цикъл, като някои много чувствителни тестове могат да бъдат използвани и преди това.

Тестовете откриват хормона човешки хорион гонадотропин (ЧХГ) в урината. Химикал в пръчицата променя цвета си, когато влезе в контакт с този хормон.

Тестовете за бременност са много точни, стига да се използват правилно. Възможно е да има и фалшиво отрицателен тест – резултатът показва, че не сте бременна, но всъщност сте.

Ако цикълът не се появи, повторете теста или се консултирайте с вашия лекар.

Кога ще се роди бебето?
За начало на бременността се смята първия ден на последния цикъл, въпреки че всъщност може да сте забременели две седмици след тази дата (в зависимост от продължителността на цикъла). Бебето е вероятно да се роди две седмици преди или след изтичането на деветте месеца от тази дата.

Трябва ли личният лекар да потвърди бременността?
Ако сте имали положителен домашен тест, просто трябва да кажете на вашия лекар. Той трябва да се погрижи да ви насочи към специалист, който да следи бременността и да уточни пренаталните грижи, които трябва да започнете да полагате за себе си и бъдещото бебе. Има редица изследвания, които се правят по време на бременността – някои са пожелателни, други са препоръчителни.

Коментари