Публикация

Активирайте защитните си сили срещу студа

С настъпването на студените месеци простудните и инфекциозните заболявания рязко се увеличават.


При някои хора лошото време не се отразява негативно върху здравословното им състояние, докато други започват да кихат и кашлят след първата глътка хладен въздух.

Ако сме от вторите, естествено започваме да се питаме как да повишим своя имунитет. Възможно ли е това да стане с едно хапче на ден? За съжаление, в живота всичко е по-сложно, отколкото в рекламите. Затова ви предлагаме няколко прости, но доказали ефективността си съвета, които неминуемо ще ви помогнат.

Пийте витамини. Най-добре стимулира защитните сили на организма витамин С. Неговият дефицит неизбежно води до простуда. Не разчитайте само на плодовете и зеленчуците. Приемайте и допълнително мултивитамини или витамин С на таблетки. Другият необходим за имунитета витамин е витамин В, който се съдържа в месото, рибата, яйцата и зърнените храни.

Ползвайте спрейове за нос с морска вода. Обикновено до тях се прибягва след като хремата вече е налице. Но спрейовете с морска вода са не по-малко полезни и като профилактично средство срещу простудните и вирусни заболявания.

Мийте често ръцете си. Вирусите, предизвикващи споменатите заболявания, са изключително заразни и най-често се предават чрез ръцете. Болестотворните организми ги има в изобилие на всички обществени места.

Обличайте се по-топло. Ако ръцете или краката ви са замръзнали, кръвта бързо се ориентира натам, за да ги стопли. Другите часта на организма ви през това време не се снабдяват достатъчно с кръв, което намалява защитните им сили и способността им да се справят с агресията на вирусите.

Приемайте повече желязо. Понякога честите простуди са пряко свързани с недостига на този елемент в организма. Недостатъчният прием на желязо довежда до „жажда” за кислород в клетките. Това значително забавя обмяната на веществата в организма. Появяват се повишена уморяемост, бледност и слабост. Повечето поливитамини съдържат около 18 мг желязо. Допълнителни количества можете да получите от продукти като тъмно месо, риба, пилешко месо, яйца.

Почивайте повече. Умореният и изтощен организъм има доста по-слаби съпротивителни сили. Разхождайте се на чист въздух и избягвайте стреса.

Не яжте прекалено калорична храна. Излишъкът от калории изтощава и отслабва организма. А прекаляването със сладкото и мазното, понижава имунната защита.

Не прегрявайте дома си. Сухият въздух изсушава лигавицата на носоглътката и я прави по-уязвима за инфекции. Поддържайте температура от 20 градуса в помещенията и проветрявайте по-често.


Коментари