Публикация

От какво зависи метаболизмът?

Много хора казват, че имат забавен метаболизъм, и са готови да се лекуват с какви ли не средства, без да имат представа какво представлява метаболизмът.


Казано най-просто, това е скоростта, с която организмът изгаря калориите. Това става денонощно, независимо дали се движим, или почиваме. Нуждаем се от енергия непрекъснато, даже докато спим.

Ето защо най-погрешното нещо е да се пропускат хранения в стремежа за сваляне на килограми.

От какво зависи метаболизмът?
Хората смятат, че той се влияе основно от степента на физическата активност, от функцията на тиреоидните хормони и от възрастта. Това е вярно до известна степен, но главният фактор  е мускулната маса. Колкото повече мускули имаме, толкова повече калории изгаряме независимо от физическата активност и възрастта.

Според значението им факторите, определящи метаболизма, се подреждат така:
- мускулна маса;

- честота на хранене (колкото по-големи са интервалите между храненията, толкова повече се забавя метаболизмът, за да може са съхрани енергия);

- степен на активност (губи значението си, ако яденето не отговаря на изразходваната енергия);

- начин на хранене (диета, изключваща почти напълно мазнините, води до оскъдно отделяне на хормони, което забавя метаболизма);

- хидратация (над 70% от функциите на организма се осъществяват във водна среда – недостигът на вода забавя и стресира всичките системи);

- генетични дадености;

- хормоналната функция;

- стрес (той също може да забави метаболизма, като създава напрежение във всички системи и много хора започват да преяждат, когато са стресирани).

Често се твърди, че след 30-годишна възраст метаболизмът се забавя. Всъщност учените са установили, че това не става предимно заради възрастта, а поради загуба на мускулна маса и фактор е не остаряването, а намаляването на физическото натоварване.

Какво е решението?
Да спрем да трупаме нови мазнини. Няма смисъл от физически упражнения, ако след тях отново се трупат мазнини. Човек не напълнява от липса на спорт, а защото снабдява организма си с повече калории, отколкото той има нужда в момента.

Може да ядете храни, които обичат, но само ако доставят количеството енергия, което ви е необходимо.

Коментари