Публикация

Дълголетие по гръцки

През последните години гръцкият остров Икария се прочу с дълголетието на неговите жители – много от тях доживяват до 100 и повече години.


Островът привлече вниманието на учени и специалисти, които се опитват да разгадаят тайната на дълголетието на неговите обитатели.

Средиземноморската диета
Храната определено играе важна роля за дълголетието на жителите на остров Икария: средиземноморската диета, която те спазват, се свързва с по-редките случаи на рак, затлъстяване, алцхаймер и сърдечни заболявания в този район. Въпреки, че не можем да възприемем всички аспекти на гръцкия бит, бихме могли да приложим някои от техните хранителни навици. Най-хубавото е, че освен здравословна гръцката кухня е и много вкусна.

Яжте необработени храни
Крайъгълен камък на средиземноморската диета е наблягането на пресните плодове и зеленчуци. Жителите на Икария редовно се хранят с картофи, зелени салати, маслини и сезонни зеленчуци, произведени в собствените им градини. Зеленчуците са основна част от техните обеди и вечери и се приготвят по здравословен начин. Те се сервират сурови като салати или запечени в зехтин.

Влагайте въображение в гарнитурите
За да се приложи успешно една диета, тя трябва да е сравнително лесна за приготвяне и да е вкусна за цялото семейство. Опитайте да приготвите една пица по гръцки. Гарнирайте я със зеленчуци, например спанак, и с маслини. Не забравяйте и доматения сос.

Включете нови зърнени храни в менюто
Диетолозите препоръчват поне половината от зърнените храни, които поемаме, да бъдат пълнозърнести. Именно това винаги са практикували жителите на Икария. Освен бял хляб и паста, гърците консумират и много здравословни и богати на фибри зърнени храни, като например булгур. Те често приготвят традиционната салата табуле от нахут, домати и сирене фета.

Яжте бобови растения
Тези растения доставят много протеини и фибри на организма. Фасулът и лещата засищат по-бързо и предпазват от преяждане. Възможностите за приготвяне на ястия и салати от бобови растения са безкрайни.

Яжте нахут
Спазването на средиземноморска диета не само снабдява организма с полезни храни, но също така го избавя от много мазните и сладки обработени храни, като картофения чипс, пържените картофки и сладкишите. Нахутът, който също е бобово растение, придава плътност и вкус на салатите. В комбинация с ориз, зеленчуци, кедрови ядки и риган, той е много подходящ за следобедна закуска.

Приготвяйте пълнозърнеста паста
Гърците консумират много макаронени изделия, но те си позволяват малки порции, приготвени с много зеленчуци, здравословни мазнини и нетлъсти протеини. Приготвяйте пълнозърнеста паста, която е с по-високо съдържание на фибри и засища повече. Прибавяйте към пастата бяло пилешко месо, червен лук и чушки.

Подправяйте ястията със сирене фета
Бялото сирене фета е подходящо както за добавка към салатите, така и за запичане. То има по-малко мазнини от другите сирена. Диетолозите препоръчват консумирането на нискомаслени млечни продукти и по-рядко приемане на сирена и то като добавка, а не като основно хранене.

Опитайте сандвич със сьомга
Вместо по традиционния начин пригответе сандвичи със сьомга. Средиземноморската диета дава предимство на рибата и морските дарове, които са богати на изключително здравословните омега 3 мастни киселини пред червените меса. Добавете към рибата парченца сирене фета и резенчета краставица и ще избегнете поемането на излишни калории.

Приготвяйте си сами салатния сос
Гръцките салати са леки, свежи и здравословни. Това се дължи отчасти на тяхната непретенциозна заливка – зехтин, оцет или лимон и малко мед. Не използвайте готови салатни сосове с добавки от захар и консерванти, а приготвяйте сами заливката. Подправете зелената салата с прясна мента, маслини, домати, краставица, лук, сирене фета и парченца варени пилешки гърди и ще се насладите на автентичен средиземноморски обяд.

Коментари