Публикация

За рибата и диабета

Младите хора, които имат по-високи нива на живак в организма, могат да бъдат изправени пред повишен риск от диабет тип 2.


Проучванията за първи път свързват живака и диабета. Рибата и мидите са основният източник на живак. Хората, които се хранят по-често с морски дарове, са по-застрашени от развитието на захарна болест.

Изследванията с доброволци разкриват, че участниците, които спазват здравословна диета, имат и по-високи нива на живак. Учените отбелязват, че морската храна съдържа редица полезни вещества (магнезий и омега-3 полиненаситени мастни киселини), които биха могли да противодействат на въздействието на живака.

Резултатите, публикувани в Diabetes Care, подчертават необходимостта хората да избират морски дарове с ниски нива на живак. Такива са скаридите, сьомгата и сомът, докато тези с по-високи нива включват риба меч и акула.

Коментари