Публикация

Антибиотиците могат да отключат поленова алергия

Приемането на антибиотици, както и безразборното вземане на лекарства, което е все по-масова практика сред българите, може да отключи поленова алергия, а оттам и чувствителност към домашен прах, животни, химикали и дразнители. Това съобщи вчера алергологът д-р Тихомир Мустаков.



Приемането на антибиотици, както и безразборното вземане на лекарства, което е все по-масова практика сред българите, може да отключи поленова алергия, а оттам и чувствителност към домашен прах, животни, химикали и дразнители.  Това съобщи вчера алергологът д-р Тихомир Мустаков. Затова трябва приемът им трябва да е оправдан, консултиран от лекар и подходящо дозиран.

Използването на различни препарати за стимулиране на имунитета не е панацея за алергичните хора и дори може да предизвика  шокова реакция при чувствителните към полени. Затова според д-р Мустаков подсилването на организма трябва да се прави умерено,  така че той да реагира нормално.

Конкретна причина за алергичните реакции през пролетта все още не е напълно изяснена, уточни д-р Мустаков. Според него урбанизираният начин на живот, свързан  с мръсния въздух и ограничената растителност са  в основата. Интензивната консумация на преработена храна и по-престояла храна също била предпоставка за алергии.

Алергичната хрема е най-разпространената реакция, обясни специалистът. Тя не увреждала здравето, но предизвиквала сериозен дискомфорт, както и  предпоставки за бронхиална астма, което е значително по-сериозно.

Според д-р Мустаков  алергичните трябва да избягват разходки в най-топлото време, когато полените се разтварят. Препоръчително  било да излизат след  дъжд, когато прахът се смъква надолу. Не е добре да се спи и на отворен прозорец, казва той.

Чувствителните към полените трябва внимателно да планират операции, защото се  повишава се рискът от  реакция към упойката, каза още д-р Мустаков.

Най-тежкият период на алергиите приключвал  в средата на май-началото на юни.

 

Коментари