Публикация

Близо 20% от децата в САЩ са с психични разстройства

Учени изтъкват, че смущения в психиката могат да се появят още в ранна детска възраст.


Между 13 и 20% от децата и младежите в САЩ (на възраст от 3 до 17 години) през последните години са страдали от психически разстройства като тревожност, депресия или дефицит на вниманието и тази отрицателна тенденция се засилва.

Данните са от изследване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията, проведено в периода 2005-2011 г., посочва Франс прес.

Според проучването най-често при младежите се наблюдавал дефицит на вниманието (6,8%), поведенчески проблеми (3,5 на сто), тревожност (3%), депресия (2,1%), аутизъм (1,1%). Установено било, че при момичетата рискът да изпаднат в депресия или в алкохолна зависимост е по-голям, а момчетата са по-склонни към самоубийства.

Изследователите изтъкват, че смущения в психиката могат да се появят още в най-ранна детска възраст и да се изразят в проблеми в говора, в контрола на емоции, или в тийнейджърските години. Затова призоват здравните власти да обърнат сериозно внимание на проблема в името на психическото здраве на децата и да запознаят обществеността с превенцията и подходящото лечение.


Коментари