Публикация

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

Над 300 млн. души в света страдат от тиреоидни заболявания.


Безплатни консултации с ендокринолог за заболявания на щитовидната жлеза ще се проведат на 31 май в болница „Токуда” – София. Прегледите са насочени към жени от 18 до 45 години, а желаещите да ги посетят трябва предварително да се запишат на тел. 02/403 4000, съобщиха от лечебното заведение.

Инициативата е по повод Световния ден на тиреоидните заболявания.

Щитовидната жлеза има важна роля за развитието на плода по време на бременност. Тя участва в изграждането на органите на бебето и особено във формирането на мозъчните структури на ембриона. В случай, че щитовидната жлеза на бременната жена не функционира правилно, е възможно да възникнат редица увреждания, особено в интелектуалното развитие на бебето.

Повече от 300 млн. души в света страдат от тиреоидни заболявания, като в последните години техният брой непрекъснато нараства.

„Заболяванията на щитовидната жлеза засягат много по-често жени, отколкото мъже”, заяви проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиниката по ендокринология и нефрология в „Токуда”. Той призова жените редовно да ходят на профилактични прегледи при ендокринолог, особено когато планират бременност.

„Много често, ако едно, макар и леко заболяване на щитовидната жлеза не е диагностицирано, това може да доведе до невъзможност за забременяване (стерилитет), усложнения при износването на плода или раждане на бебе с компрометирано интелектуално развитие. В същото време, ако заболяването се открие и лекува навреме, то рядко носи риск за бъдещите майки”, поясни проф. Лозанов.


Коментари