Публикация

От печата: „Спешно отделение” в метрото

Лекари предлагат да се поставят дефибрилатори до спирките, гарите и стадионите.


„Спешно отделение” да има на спирките, стадионите и аерогарите – това предлагат кардиолозите у нас на новия здравен министър д-р Таня Андреева, пише в. „Стандарт”.

„Нашето дружество е готово да осигури безплатно 100 дефибрилатора, които да се поставят на най-посещаваните места в страната”, заяви националният консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров, цитиран от всекидневника.

Апаратите могат да спасят живота на човек в случаите на камерно мъждене. Тези състояния водят до внезапна сърдечна смърт и бързата реакция е изключително важна. 

Доц. Петров пояснява, че дефибрилаторите ще могат да се използват от всеки човек с медицинско образование или от хора, които са минали нужната подготовка. Това може да са парамедици, полицаи и пожарникари.

За да се реализира идеята обаче, трябва да се направят законодателни промени. Затова от Дружеството на кардиолозите ще поискат среща със здравния министър д-р Таня Андреева. Освен това те възнамеряват да й предложат и промени в организацията на спешна помощ в столицата. В момента в София линейките карат спешните случаи със сърдечни проблеми до болниците според определен график. Понякога обаче дежурна не е най-близката клиника до мястото на инцидента.

„Искаме пациентите да се карат до най-близката болница, която може да им окаже съответната квалифицирана помощ”, заявява доц. Петров.

Всекидневникът отбелязва, че в момента средно времето за хоспитализация от първия симптом за инфаркт е 102 мин. Златното време за реакция обаче е 60 мин., а стандартът у нас е до 90 мин. С промените кардиолозите смятат, че ще се подобрят и резултатите при лечението на инфарктите. „Средната възраст на българите, които се сблъскват с този проблем, е 54 години. Имал съм обаче пациенти и на по 17-20 години”, допълва доц. Петров.


" }-->

Коментари