Биологичните продукти лекуват успешно тежки форми на псориазис
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Биологичните продукти лекуват успешно тежки форми на псориазис

Биологичните продукти лекуват успешно тежки форми на псориазис

Проф. Мирослава Кадурина представи най-новите тенденции в терапията на заболяването

Петото юбилейно  издание на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина събра учени от цял свят от 5 до 8 юни 2013г. в София. Под формата на лекции, семинари, практически курсове, демонстрации и интерактивни сесии бяха очертани  най-новите  тенденции в диагностиката и лечението на дерматологичните заболявания и последните достижения в сферата на естетичната медицина.

Терапията с биологични продукти при псориазис бе една от най-интересните теми на форума.  Актуални изследвания по проблема представи проф. Мирослава Кадурина, началник на Катедрата по дерматология и алергология във ВМА, президент на Лятната академия. Тя отбеляза, че въпреки кризата Българското дерматологично дружество въпреки кризата е успяло да вкара псориазиса в списъка на заболяванията, за чието лечение НЗОК плаща в домашни условия. 

Псориазисът е хронична инфламаторна дерматоза,

която се характеризира с еритемоскваматозни плаки с определена хистологична характеристика, посочи проф. Кадурина. Тя отбеляза, че за първи път за заболяването се споменава във втората книга на Стария Завет, където е включен в групата на неврозните заболявания. Хипократ използва термина псориазис като събирателно понятие, а Гален уточнява, че псориазис вулгарис са всички сърбящи дерматози.  Робърт Уилям включва псориазиса в групата на еритемосквамозните дерматози, а Фердинанд фон Хебра го разграничава ясно от лепра и описва точните му характеристики.  През 1818 г.  Жан Луи Албер установява връзката между псориазис и артрит.

Има връзка между псориазис и артрит

 

Днес се приема, че псориазисът е Т-клетъчно медирано заболяване,

при което лимфоцитната миграция води до увеличена полиферация на кератиноцитите, заяви проф. Кадурина.  Задвижването на имунологичната каскада започва с активация на Т-клетките, миграцията им към кожата и ефекторна функция посредством секрецията на цитокини.

Инициирането на имунологичен отговор протича в 4 етапа.  Антигенпредставящите клетки улавят и обработват антигена, намиращ се в епидермиса или дермата, мигрират по лимфните пътища към регионалните лимфни възли и го представят на т.нар. Т-наивни клетки, които са CD45Reпозитивни. В лимфните възли започва активацията на Т-клетките. Ефектът на Т-клетките върху кератиноцитите при псориазис се извършва посредством индукцията на хемокини и цитокини, така че в крайна сметка се стига до активация на  кератиноцитите и възпалителен отговор.

В последно време все по-често за лечение на псориазиса се използват биологични продукти,

когато  традиционните системни средства са изчерпали възможностите си, заяви Кадурина. Регистрираните доскоро у нас препарати доскоро били 5, но поради странични действия единият вече бил спрян. Така че сега се работи с etanercept (enbrel), infliximab, adalimumab (humira) и ustekinumab. Мащабно проучване в дерматологичната клиника на ВМА установило безспорният ефект на биологичните продукти върху тежки пациенти с псоризис и предимството им пред традиционното лечение с метотрексат, който  се смята за златен стандарт в терапията на заболяването.

„Убедена съм, че биологичните продукти са една нова галактика, един нов начин да проникнем в същността на човешкото тяло, на клетката, на природата”, каза проф. Кадурина. 

Налага се изводът, че биологичните продукти са подходящи за лечение на следните групи:

 

1) пациенти с тежък псориазис (PASI>10, BSI>10, DQL>10);

2) пациенти с тежък псориазис повече от 6 месеца, резистентен към лечение, като пациентът трябва да е кандидат за лечение със системна терапия;

3)пациенти с лек до тежък псориазис, но със засягане на определени зони – лице, ръце и други, и нарушение на нормалните физиологични функции;

4) пациенти, които имат непоносимост или резистентност към стандартната терапия или са с незадоволителен клиничен отговор;

5) тежък псориазис, изискващ чести хоспитализации;

6) значимо съпътстващо заболяване, изискващо системно лечение; 7)  пациенти с псориатичен артрит, отговарящ на критериите за лечение с биологични продукти със средна или тежка степен на заболяване.

 

Проф. Кадурина уточни, че на базата на тези критерии у нас трябва да се направят комисии, които да определят пациентите,  подходящи за терапия с биопродукти.

 

Всичко за псориазиса

 

Мнения