Публикация

Запекът може да се отрази на цялостното състояние на детето

Констипацията непременно изисква консултация с лекар.


Нередовното изхождане е един от често срещаните проблеми при децата. Двете крайни родителски реакции във връзка с това не са полезни за решаването на въпроса. Едни родители неглижират констипацията, смятайки, че е нещо естествено, а други допълнително травмират малките, като фиксират прекалено вниманието върху празното гърне.

По принцип след кърмаческата възраст е нормално децата да се изхождат всеки ден. Ако това не е така или пък се случва редовно, но под формата на сухи, твърди, топчести материи, може да се говори за запек.

Обичайните причини за него са промяна в хранителния режим и някои грешки в поведението на родителите, като прекалено ранните опити детето да бъде приучено да сяда на гърне или да посещава тоалетната, вместо да се изхожда в памперса.

Често децата игнорират позива за дефекация, защото се страхуват от тоалетната или не желаят да прекъснат интересно занимание. Масово малките се въздържат да ходят в тоалетни извън дома си, дори и да са в често посещавани от тях обекти, каквито са яслите или детските градини. Особено ако санитарните помещения са неуютни, нехигиенични, лошо миришещи, недобре пригодени за съответната възраст, със слабо осветление и др.

Ако изхождането е свързано с болезнени преживявания – спазми в корема и болки, причинени от големи и твърди изпражнения, детето се опитва да отложи травмиращото за него събитие. Когато това се превърне в система, порочният кръг се затваря. Понякога децата искат да наложат волята и характера си над родителското желание и това става причина да откажат посещение в тоалетната. Особено когато родителите на всяка цена държат малкото да се научи да ака като възрастните. Нарушаването на предишни ритуали, свързани с престоя на гърнето, също може психологически да препятства дефекацията.

Рисков период за възникване на детски запек е преминаването от изцяло течна към смесена храна. Затова е важно менюто да съдържа богати на хранителни фибри плодове и зеленчуци, без обаче да се приема груба целулоза.

Сред по-специфичните причини за детския запек трябва да се посочат приемът на някои лекарства като антиацидни средства, препарати против епилепсия, антидепресанти и др. Затова, ако на детето ви са предписани лекарства за продължителен прием и то развие запек, уведомете лекаря какви медикаменти му давате.

Някои видове хранителни алергии протичат със запек, като например алергията към кравето мляко. Редица вродени малформации на храносмилателния тракт могат да се изявят с трудно изхождане, но те обикновено дават и други признаци, поради което се откриват рано. При запека има и известна наследственост, затова, ако родителите страдат от този проблем, възможно е и наследникът им да го има.

Констипацията може да се отрази на цялостното състояние на детето, защото освен трудното изхождане понякога се появява липса на апетит, гадене, хронични болки в корема, промяна в поведението.

Въпреки че обикновено запекът не изисква неотложна медицинска намеса, непременно консултирайте детето с лекар, ако се оплаква от силни спазми и болки в корема, ако започне да повръща, има висока температура или се яви кръв в изпражненията. Повод да потърсите педиатър е и намаляването на телесното тегло.

Справянето със запека при децата изисква активна, но много деликатна намеса от страна на родителите. Важно е около детето да се създаде спокойна и предразполагаща обстановка. В началото, за да се преодолеят болезнените изхождания, може да се приложат специални свещички или миниклизми, които да омекотят фекалните маси.

Важно е диетата на детето да е съобразена с проблема му. Добро решение са и меките природни лаксативни средства, които не съдържат химикали и при редовно прилагане за известен период от време регулират дефекациите. Такова средство е сиропът „Фрутилакс”, който няма противопоказания и е подходящ не само за деца на възраст над 6 месеца, но и за бременни жени.


Коментари