Публикация

Болестите, предавани по полов път, все по-трудно се повлияват от антибиотици

Наблюдава се повишена резистентност към цефалоспорините


На провеждащия се във Виена международен конгрес за борба с болестите, предавани по полов път, и СПИН бе оповестено, че е налице увеличена резистентност към антибиотиците, използвани за лечение на някои венерически болести.

„Сред сериозните проблеми, свързани с болестите, предавани по полов път, е резистентността към антибиотиците и по-специално към цефалоспорините, заяви австрийската експертка Анжелика Стари.

По думите й сега в Азия и другаде по света се наблюдава повишена резистентност към цефалоспорините, както в предишни десетилетия към други антибиотици.

„Известно е, че след като гонококови инфекции са лекувани известно време с антибиотици, се появява резистентност. Такъв бе например случаят с пеницилина. Надяваме се, че в близко бъдеще ще разполагаме с нови антибиотици, чийто
терапевтичен ефект ще е 100-процентов”, каза Анджелика Стари, цитирана от БТА.

В конгреса участват около 1700 експерти от целия свят. Те предупредиха също, че през последните няколко години се е увеличил броят на хората, засегнати от болести, които се предават по полов път. „Освен това инфекциите с вируса ХИВ сякаш вече не се възприемат като сериозна заплаха. По-малките опасения доведоха до намаляване на мерките за защита като използване на презерватив при сексуален акт с непознат партньор”, отбеляза Стари.

Следващият международен конгрес за борба с болестите, предавани по полов път, и СПИН ще се състои през 2015 г. в Бризбейн, Австралия.


" }-->

Коментари