Публикация

Мобилните телефони и рискът от рак

Прекомерното използване на мобилни телефони е свързано с повишен оксидативен стрес, твърдят учени.


Прекомерното използване на мобилни телефони е свързано с повишен оксидативен стрес.

Седемнадесет минути говорене по мобилен телефон дневно са достатъчни, за да се повиши рискът от рак, пише в. „Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от израелско изследване.

Авторите на проучването от университета на Тел Авив са установили, че прекомерната употреба на мобилни телефони е свързана с повишен оксидативен стрес - процес, нанасящ вреда върху различните човешки клетки, включително и ДНК, и смятан за
основен рисков фактор за рак.

Мобилните телефони са класифицирани като „потенциално канцерогенни за човека” от Международната агенция за изследване на рака, припомня изданието.
Учените отдавна имат опасения за възможните вредни ефекти от редовното използване на мобилни телефони. Направените досега изследвания обаче не са дали ясни резултати.

Новото проучване на израелски специалисти, базирано върху анализ на слюнка, показва, че осем часа говорене по мобилен телефон месечно е свързано с повишен оксидативен стрес. Авторите на настоящото изследване лансират хипотезата, че
съдържанието на слюнката може да разкрие дали има връзка между развитието на рак и използването на мобилни телефони, тъй като по време на разговор устройствата се поставят близо до слюнчената жлеза.

Учените са анализирали проби от слюнката на 20 активни потребители, които разговаряли по мобилните си телефони най-малко осем часа месечно, въпреки че повечето ги използвали между 30 и 40 часа на месец. Пробите им били сравнени с тези на страдащи от глухота пациенти, които или не използвали мобилни телефони, или ги употребявали за невербална комуникация като изпращане на есемеси.
Резултатите от анализа са показали, че прекомерното използване на мобилни телефони е свързано с повишен оксидативен стрес.

„Данните от проучването разкриват значителен оксидативен стрес върху тъканите и жлезите, намиращи се в близост до мобилния телефон по време на разговор. Вредите, причинени от оксидативния стрес, са свързани с клетъчни и генетични мутации, които могат да предизвикат развитието на тумори”, пишат авторите му в сп. „Antioxidants and Redox Signalling”.

Настоящото изследване не разкрива убедителна причинно-следствена връзка между мобилните телефони и рака, но е поредното, подкрепящо схващането за вредата от устройствата в дългосрочен аспект.
Сред потенциалните възможности за бъдещи проучвания е да се анализира слюнката на човек преди използването на мобилен телефон и отново няколко минути след употребата му. Така ще се изясни дали има непосредствена реакция на говоренето по
устройството като например увеличаване на молекулите индикатори за оксидативен стрес.

„Процентът на мозъчните тумори през последните десетилетия е почти непроменен. Този факт, заедно с резултатите от по-мащабни проучвания, свидетелства, че мобилните телефони не повишават риска от развитието им. Настоящото изследване е твърде малко и анализира химическите различия в слюнката на едва 20 активни потребители и същия брой хора, които не използват мобилни телефони и почти всички от които страдащи от наследствена глухота. То не отчита процентите на рака, така че е невъзможно от него да се извлекат убедителни заключения”, казва Хенри Скаукрофт от организацията Cancer Research UK, цитиран от БТА.

„Изследванията върху влиянието на мобилните телефони върху здравето продължават от две десетилетия. Към днешна дата не са установени неблагоприятни здравни ефекти”, казва говорител на Асоциацията на мобилните оператори.


Коментари