Публикация

Анализ на ретината разкрива риска от инсулт

Ново проучване сочи, че пациентите с лека хипертонична ретинопатия са с 35% по-висок риск от инсулт, а тези със средна или тежка ретинопатия със 137% по-висок риск.


Високото кръвно налягане е един от най-важните фактори за появата на инсулта, посочва ръководителят на новото изследване професор Мохамед Икрам от Националния университет в Сингапур. До сега беше невъзможно да се определи кой хипертоник е с най-висок риск от инсулт, но според нашето изследване един обикновен преглед на очите може да даде такава информация, казва той, и добавя, че са необходими допълнителни проучвания за потвърждаване на откритието, което е публикувано на 12 август в списанието Hypertension.

Ретинопатия

Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината. Това увреждане се нарича хипертонична ретинопатия (hypertensive retinopathy). С неинвазивно изследване на ретината се оглеждат уврежданията на кръвоносните съдове и се преценява рискът от инсулт, който е една от водещите причини за смърт в Съединените щати. Инсултът се причинява от спиране на притока на кръв към мозъка или от тромб или кръвоизлив в мозъка.

Неврологът д-р Ралф Сако от университета в Маями приветства резултатите от изследването и посочи, че те допълват предишните проучвания за ретинопатията като индикатор за заболяване на малките кръвоносни съдове и повишен риск от инсулт. Според него, лечението на високото кръвно налягане при пациентите с признаци за ретинопатия трябва да се провежда по-агресивно, за да се намали риска от инсулт. Често не обръщаме достатъчно внимание на по-малките изменения, които се забелязват при изследването на ретината, а това е важно за общата оценка на съдовете и риска от инсулт, добавя д-р Сако.

Изследването

По време на изследването екипът на д-р Икрам е проследил почти 3 000 пациенти, които  страдат от високо кръвно налягане средно от 13 години. В началото на изследването на всички пациенти била направена снимка на ретината, на  светлочувствителния слой от клетки в задната част на окото. Учените определили степента на хипертонична ретинопатия на всеки пациент като нулева, лека, средна и тежка според уврежданията, които се виждат на снимките.

В следващите години 165 от изследваните пациенти прекарали инсулт. Учените установили, че пациентите с лека хипертонична ретинопатия са с 35% по-висок риск от инсулт, а тези със средна или тежка ретинопатия със 137% по-висок риск. Учените откриха също, че уврежданията на ретината подсказват увеличен риск от инсулт при пациенти, които приемат лекарства за контролиране на стойностите на кръвното налягане. В тази група слабата хипертонична ретинопатия кореспондира с 96% увеличен риск от инсулт, а средната до тежка ретинопатия  - с 198% по-висок риск.

Рискът от инсулт остава дори и след като се отчетат фактори, като възраст, пол, раса, стойности на холестерола, на кръвното налягане, тютюнопушене и тегло, посочват учените. Въпреки че те са открили очевидна връзка между уврежданията на ретината и повишения риск от инсулт, изследването не доказва дефинитивна причинно-следствена връзка. Макар че са предварителни и се нуждаят от потвърждение, тези резултати показват, че изследването на ретината може да бъде полезно допълнение при преценката за риска от инсулт, казва д-р Флойд Уорън, невро-офталмолог от нюйоркската болница "Ленъкс Хил" и подчертава, че може да се наложи по-агресивно лечение на хипертонията.


Коментари